Amerikancima stiglo upozorenje uoči pomrčine Sunca: Pripremite svoje zalihe

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2024. u 10:40
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Djelomična pomrčina bit će vidljiva u nekim dijelovima Europe.

Neke američke savezne države uvelike se pripremaju za jednu od najspektakularnijih pomrčina Sunca u ovom stoljeću. Pomrčina će biti vidljiva od Meksika do Kanade 8. travnja, a većina Mjesečeve sjene putuje istočnim i sjeveroistočnim dijelovim SAD-a.

Agencija za upravljanje hitnim situacijama (EMA) okruga Lorain, Ohio, izdala je upozorenje promatračima pomrčine i lokalnom stanovništvu da se prije pomrčine opskrbe hranom, vodom i gorivom, prenosi portal IFL Science. Također su upozorili da bi se promet ili vrijeme čekanja u bolnicama ili na benzinskim postajama moglo povećati tijekom pomrčine, piše N1.

“Možda ćemo imati zagušenja na koja nismo navikli. Infrastruktura nije uređena za ovako nešto, nemamo ceste. Ovo nije Chicago, ovo nije Cleveland, gdje imaju puno četverotračnih i šestotračnih cesta”, rekao je direktor EME okruga Lorain Dave Freeman u izjavi za USA Today.

Također u državama Nebraska, Kansas i Missouri, razne agencije pozvale su ljude da “smanje broj obaveza” tijekom tjedna pomrčine.

U Europi potpuna pomrčina, koja će započeti u južnom dijelu Tihog oceana i putovati do sjevernog Atlantskog oceana, neće biti vidljiva.

Ipak, djelomična pomrčina bit će vidljiva u nekim dijelovima Europe: na Svalbardu (Norveška), Islandu, u Irskoj, na zapadu Velike Britanije, sjeverozapadnim dijelovima Španjolske i Portugala, Azorima i Kanarskim otocima.

Komentirajte prvi

New Report

Close