Amazon mjeri temperaturu kamerama tvrtki s ‘crne liste’

Autor: Tomislav Pili , 29. travanj 2020. u 21:59
Tvrtka Zhejiang Dahua Technology isporučila je Amazonu 1500 kamera za približno 10 milijuna dolara/REUTERS

Tvrtka Zhejiang Dahua Technology isporučila je Amazonu 1500 kamera ovoga mjeseca za približno 10 milijuna dolara

Kako bi nabavio dovoljno zaštitne opreme uslijed pandemije koronavirusa, američki internetski trgovac Amazon okrenuo se kineskim proizvođačima termalnih kamera kako bi mjerio tjelesnu temperaturu zaposlenika.

Međutim, neki od tih dobavljača na “crnoj su listi” američke vlade zbog pomaganja Pekingu u nadzoru Ujgura i drugih muslimanskih manjina u Kini, ekskluzivno doznaje Reuters.

Tvrtka Zhejiang Dahua Technology isporučila je Amazonu 1500 kamera ovoga mjeseca za približno 10 milijuna dolara, otkrivaju upućeni izvori. Najmanje 500 kamera tog proizvođača kojeg Washington sumnjiči za pomaganje u represiji namijenjeno je Amazonovim američkim skladištima.

Amazon je odbio komentirati ovu kupnju, ali je dodao da su svi uređaji koje koristi usklađeni s nacionalnom, državnom i lokalnom regulativom. Valja naglasiti kako američka vlada zabranjuje državnim entitetima poslovanje s kineskim kompanijama na “crnoj listi”.

No, zabrana se ne odnosi na privatne kompanije poput Amazona. Međutim, američka vlada smatra svaku takvu transakciju rizičnom i poziva kompanije da se u takve nabave upuštaju oprezno, stoji na stranici Ureda za industriju i sigurnost.

Inače, Dahua je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nadzornih kamera. Navodno je i tehnološka kompanija IBM od nje naručila 100 termalnih kamera, a proizvođač automobila Chrysler odlučio se za 10 komada.

Komentirajte prvi

New Report

Close