Srbija jeftinim pivom osvojila BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2019. u 21:59
foto: Getty Images

Prodaju im 45% proizdvodnje.

Srbija je veliki izvoznik piva, a glavno tržište su članice Cefte i zemlje Europske unije. Prema podacima Privredne komore Srbije, godišnje se proizvede oko 565 milijuna litara piva, pišu Večernje novosti. Najveći izvoznici su Carlsberg Srbija, Apatinska pivovara i Heineken Srbija.

Od ukupne proizvodnje, oko 45% odlazi na tržište Bosne i Hercegovine, što je zabrinulo vlasti u toj zemlji. Analiza Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuje da Srbija u tom sektoru potpuno dominira na BiH tržištu, jer se iz “te zemlje uveze više piva nego iz svih drugih država na svijetu zajedno”. Od izvoznika u BiH od 2013. do 2018. godine cijenu je snizila samo Srbija, čije je pivo pojeftinilo za 40 KM. Vanjskotrgovinska komora i proizvođači smatraju da su cijene neopravdano niske”, te da “domaća industrija trpi udar” i zatražili su reakciju nadležnih organa.

U povod zahtjeva Vanjskotrgovinske komore BiH da reagiraju nadležni carinski organi “zbog neopravdano niskih uvoznih cijena piva i neopravdano niske osnovice za obračunavanje carine i PDV-a”, Aleksandar Bogunović, iz Udruženja za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda Privredne komore Srbije, kaže da su carinske stope u regiji utvrđene Cefta sporazumom. “Priča oko visine carina nije vezana samo za proizvođače piva jer sa BiH imamo veliku trgovinsku razmjenu i druge robe. BiH je naš najznačajniji partner u sektoru prehrambene industrije i poljoprivrede”, kaže Bogunović.

Komentirajte prvi

New Report

Close