OECD snizio prognoze za eurozonu, priziva agresivne mjere ECB-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. rujan 2014. u 13:50
Thinkstock

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj danas je osjetno snizila prognozu za gospodarski rast eurozone u ovoj i idućoj godini, pozivajući Europsku središnju banku da poduzme agresivnije mjere kako bi otklonila prijetnju deflacije.

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) danas je osjetno snizila prognozu za gospodarski rast eurozone u ovoj i idućoj godini, pozivajući Europsku središnju banku (ECB) da poduzme agresivnije mjere kako bi otklonila prijetnju deflacije.

Ovogodišnja prognoza za eurozonu snižena je na 0,8 posto, s 1,2 posto koliko su u OECD-u prognozirali u svibnju. U idućoj bi godini rast u zoni primjene jedinstvene europske valute trebao blago ubrzati, na 1,1 posto, s ranije procijenjenih 1,7 posto.

Usporedbe radi, američko bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 2,1 posto a u idućoj bi rast trebao ubrzati na 3,1 posto. U svibnju OECD je za SAD prognozirao 2,6-postotni rast u ovoj te 3,5-postotni u idućoj godini.

U OECD-u upozoravaju na značajne razlike među velikim gospodarstvima eurozone, pa bi tako Njemačka ove i iduće godine trebala rasti 1,5 posto, a Francuska samo 0,4 posto u ovoj te jedan posto u idućoj godini.

Italija će ove godine po procjenama OECD-a zabilježiti blagi pad aktivnosti, za 0,4 posto, dok bi iduće godine trebala 'za dlaku' prijeći u pozitivan teritorij, uz stopu rasta od 0,1 posto.

U OECD-u napominju da bi trenutno niska inflacija u eurozoni trebala ojačati kako se potražnja bude oporavljala, upozoravajući ipak da njezine vrijednosti nadomak nuli prizivaju opasnost deflacije.

"S obzirom na prognozu niskog gospodarskog rasta i rizik daljnjeg slabljenja potražnje u slučaju da se inflacija zadrži nadomak nule ili čak klizne u negativni teritorij, OECD preporučuje dodatne monetarne poticajne mjere u eurozoni", navodi se u priopćenju uz prognoze.

"Mjere koje je Europska središnja banka (ECB) nedavno poduzela dobrodošle su ali potrebno je poduzeti nove, uključujući kvantitativno ublažavanje", dodaje se.

ECB je prije desetak dana snizio ključne kamatne stope u eurozoni na novu rekordno nisku razinu od samo 0,05 posto a najavili su i kupovine imovine kako bi potaknuli bankovnog kreditiranje realnog sektora, podsjeća Reuters.

"Većina ključnih razvijenih i gospodarstava u nastajanju počela je bilježiti umjereni rast aktivnosti. U eurozoni je on i dalje slab i ta se regija suočava s razdobljem dulje stagnacije ne budu li poduzeti dodatni koraci kako bi se potaknula potražnja", ističu u OECD-u.

Gospodarstava u nastajanju trebala bi u cjelini rasti daleko brže od onih razvijenih ali su prognoze za pojedine zemlje neujednačene kao i u slučaju skupine razvijenih zemalja. Tako bi kinesko gospodarstvo u ovoj godini trebalo porasti 7,4 posto a Brazil samo 0,3 posto. U idućoj godini Kina bi trebala porasti 7,3 posto a Brazil 1,4 posto.

"Svjetsko gospodarstvo raste neujednačeno i tek umjerenim tempom. Stoga je i rast obujma trgovinske razmjene slabašan a stanje na tržištu rada u vodećim razvijenim gospodarstvima tek se postupno oporavlja", upozorio je na predstavljanju OECD-ovih međuprognoza u Parizu zamjenik glavnog tajnika Rintaro Tamaki.

Komentirajte prvi

New Report

Close