Francuski student zarađuje na prodaji zraka

Autor: Poslovni.hr , 05. prosinac 2013. u 11:54
Foto: www.airdemontcuq.fr

Motcuq u Francuskoj često krivo izgovaraju kao “mon kul”, što bi prevedeno značilo “moja stražnjica”, a puno ime bi se moglo slobodno prevesti kao “vjetar moje stražnjice”

Ako ste mislili da je prodaja limenki "čistog hrvatskog zraka" samo bizarnost iz 90-ih godina, slična se ideja učinila dobrom mladom francuskom studentu Antoineu Deblayju (22). On je cijelom svijetu ponudio zrak svojeg pitoreskonog gradića Montcuq u limenci od četvrt litre za 5,5 eura. Ispočetka je planirao da  "Air de Montcuq"  prodaje tijekom ljeta, a kad je vidio da je samo od prodaje zraka preko svoje internetske stranice zaradio 800 eura u samo nekoliko tjedana, odlučio je proširiti posao i prodavati ga tijekom cijele godine.

Busines Insideru potvrdio je da je u tri tjedna primio tisuću narudžbi, što ga je prilično iznenadilo. Još više ga je iznenadila isplativost posla, budući da je marža na zrak 60 posto. Brzina prodaje ipak nije toliko u želji kupaca da udahnu zrak nakon što otvore limenku, nego u imenu. Motcuq u Francuskoj često krivo izgovaraju kao "mon kul", što bi prevedeno značilo "moja stražnjica", a puno ime bi se moglo slobodno prevesti kao "vjetar moje stražnjice". Ljudima je očito zabavno kupovati limenke s takvim imenom, a i sam Deblay priznaje da zrak nije jedini razlog dobre prodaje.

"Napravio sam dobar marketinški plan za proizvod i ako ga ljudi vole, to je vjerojatno zbog igre riječima s Air Montcuq koje ih očito nasmijavaju". Kako bi sačuvao ekskluzivitet svojeg proizvoda, Deblay je odlučio da neće prodavati više od 10 litara zraka na tjedan kako ne bi potrošio sav zrak svojeg gradića. Na svojoj je stranici ostavio obavijest: "Doesgnuli smo maksimum količine uzorka zraka". Novinari Business Insidera probali su zrak. Nakon što su ga otvorili, zrak im je mirisao na – ništa. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close