Analitičari: U njemačkom se gospodarstvu oglasio alarm

Autor: Tomislav Pili , 15. studeni 2018. u 14:03
Ministarstvo gospodarstvo očekuje da će se rast BDP-a vratiti već ovoga tromjesečja, Foto: Reuters

U trećem kvartalu BDP smanjen 0,2 posto, prvi put od 2015. godine.

Prvo smanjenje njemačkog BDP-a nakon više od tri godine vlada u Berlinu ocjenjuje tek privremenim fenomenom koji ne treba tumačiti kao znak usporavanja najvećeg europskog gospodarstva, za razliku od analitičara. Podaci saveznog statističkog ureda Destatisa objavljeni u srijedu pokazali su da je bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju pao za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal u kojem je gospodarstvo raslo 0,5 posto. Ekonomski analitičari u anketi Reutersa procjenjivali su da će njemačko gospodarstvo oslabjeti 0,1 posto.

Inače, pad BDP-a na kvartalnoj razini u Njemačkoj nije zabilježen od prvog tromjesečja 2015. godine. Ako se usporedi s istim prošlogodišnjim razdobljem, BDP je od početka lipnja do kraja rujna ojačao za 1,1 posto, što je također lošiji rezultat od očekivanja analitičara koji su najavljivali rast od 1,3 posto. “Blagi pad BDP-a u odnosu na prethodni kvartal ponajviše je zasluga kretanja u vanjskoj trgovini: privremeni izračuni pokazuju kako je u trećem tromjesečju izvoz bio manji, a uvoz veći nego u drugom kvartalu”, pojasnili su iz Destatisa. Ministra gospodarstva Petera Altmaiera objavljeni podatak nimalo ne brine.

 

1,1posto

ojačao je BDP na godišnjoj razini, manje od očekivanja

“Smanjenje od 0,2 posto nije katastrofa”, izjavio je Altmaier u Berlinu, a prenosi Reuters. Prema njegovu mišljenju, pad BDP-a rezultat je manjeg izvoza automobila jer su proizvođači imali problema s prilagodbom na novi, rigorozniji standard testova emisije ispušnih plinova pod akronimom WLTP. Ministarstvo procjenjuje da su problemi s prilagodbom na WLTP otkinuli 0,4 postotnih bodova rasta BDP-a. Međutim, ministar Altmaier očekuje da će se gospodarski rast vratiti već u ovom tromjesečju.

Destatis je objavio kako domaća potražnja u trećem tromjesečju pokazuje dvojaku sliku. S jedne je strane oslabjela osobna potrošnja, ali su poduzeća više investirala. Javna potrošnja također je bila nešto viša. No, dio ekonomskih analitičara ne dijeli vladino mišljenje kako je s njemačkim gospodarstvom koje raste već devetu godinu sve u redu.

Za Carstena Brzeskog, ekonomista u banci ING, najveći pad BDP-a od početka 2013. još je jedan “alarm za najveće europsko gospodarstvo”. “Problemi sa WLTP-om stvorili su ozbiljne probleme u automobilskoj industriji, više cijene energenata izbrisale su povećanje plaća, a ne treba podcijeniti ni negativni efekt Svjetskog nogometnog prvenstva na pouzdanje potrošača”, smatra Brzeski.

Komentirajte prvi

New Report

Close