Veliki europski osiguratelj ulazi na hrvatsko tržište

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2021. u 15:26
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL/Ilustracija

Novi međunarodni osiguratelj započinje s poslovanjem na hrvatskom tržištu po dobivenom regulatornom odobrenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za preuzimanje OTP osiguranja od strane grupacije Groupama.

Riječ je o značajnom europskom osiguratelju s tradicijom poslovanja u Francuskoj duljom od jednog stoljeća, kao i snažnim pozicijama na tržištima diljem Europe, Afrike i Azije. Godine 2020. grupacija je ostvarila premijski prihod od 14,4 milijarde eura i operativnu dobit od 306 milijuna eura, a zapošljava 31 000 ljudi s više od 11,5 milijuna klijenata kojima pruža usluge iz portfelja životnih i neživotnih osiguranja.

U skladu sa strategijom širenja na tržišta središnje i istočne Europe, Groupama je OTP osiguranje preuzela od dugoročnog partnera OTP grupe. Akvizicija hrvatskog osiguratelja nastavak je uspješne suradnje spomenutih grupa na širenju postojeće ponude osigurateljnih usluga na tržištima na kojima je OTP banka prisutna čime će se dodatno proširiti portfelj proizvoda iz segmenta bankoosiguranja. Strateški savez OTP-a i Groupame, sklopljen je 2008. godine te Groupama danas drži značajan vlasnički udio u OTP banci, što je čini važnim institucionalnim ulagačem u najveću neovisnu banku na području središnje i istočne Europe.

U poslovanju će se Groupama osiguranje oslanjati na široki opseg stručnosti, visoke standarde i financijsku snagu matične tvrtke, s naglaskom na inovativne proizvode prilagođene potrebama hrvatskih klijenata i tržišta. U nadolazećem će razdoblju Groupama ponuditi niz kvalitetnih proizvoda iz segmenta bankoosiguranja i proširiti se na životna i neživotna osiguranja putem tradicionalnih i digitalnih prodajnih kanala. Groupama osiguranje biti će u vlasništvu Mađarske članice grupe „Groupama Biztosító“, a hrvatsko će društvo voditi Sanel Volarić, predsjednik Uprave i Monika Brzović, članica.

„Ponosni smo na činjenicu da slijedeći snažne veze i strateško partnerstvo s OTP bankom, započinjemo poslovati na hrvatskom tržištu. Vjerujemo kako će važan međunarodni osiguratelj poput Groupame doprinijeti daljnjem razvoju tržišta osiguranja, kao i ukupnim pozitivnim gospodarskim kretanjima. Osim toga, sigurni smo kako će hrvatski tim uz snažnu podršku grupacije nastaviti provoditi naš uspješan poslovni model”, istaknuo je Bertrand Woirhaye, budući predsjednik Nadzornog odbora Groupama osiguranja i glavni izvršni direktor mađarske članice grupe „Groupama Biztosító“.

„Preuzimanjem OTP osiguranja koji je do sada bio orijentiran na životna osiguranja u segmentu bankoosiguranja, Groupama će klijentima banke i tržištu ponuditi niz konkurentnih proizvoda u segmentu životnih i neživotnih osiguranja.Temeljni cilj Groupama osiguranja biti će osigurati uspješan poslovni razvoj oslanjanjem na snagu i resurse grupacije uz uvažavanje osobitosti domaćeg tržišta. Vjerujem kako je time na dobitku i samo tržište, s obzirom da Hrvatska dobiva novog i konkurentnog međunarodnog aktera, koji dolazi u pravom trenutku: u vrijeme oporavka gospodarstva i prelaska na euro“, izjavio je Sanel Volarić, predsjednik Uprave Groupama osiguranja, dodavši kako se u operativnom smislu ništa ne mijenja za gotovo 60 000 postojećih klijenata OTP osiguranja. „Naši će klijenti zadržati sva prava prema postojećim policama, a istovremeno će moći koristiti pogodnosti niza novih proizvoda i usluga.“ Zaključio je Volarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close