Velika tehnološka kompanija na udaru: “Preživljavanje je trenutno ključna riječ”

Autor: Tomislav Pili , 18. svibanj 2020. u 14:49
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Pokušat ćemo sve što možemo da pronađemo rješenje”, izjavio je u ponedjeljak predsjednik kompanije.

U prvoj službenoj reakciji Huaweija nakon što mu je Trumpova adminsitarcija dodatno otežala pristup tehnologiji, kineska je kompanija ocijenila taj potez “arbitrarnim”, ali i da će imati nepovoljan utjecaj na poslovanje. “Očekujemo da će naše poslovanje neizbježno biti pogođeno. Pokušat ćemo sve što možemo da pronađemo rješenje”, izjavio je u ponedjeljak predsjednik kompanije Guo Ping tijekom godišnje konferencije za analitičare, prenosi Reuters. “Preživljavanje je trenutno za nas ključna riječ”, dodao je Guo tijekom odgovaranja na pitanja analitičara.

Podsjetimo, američko ministarstvo trgovine u petak je donijelo odluku kojom proizvođači elektroničkih dijelova, poput procesora, moraju ishoditi dozvolu američke vlade ako su ti dijelovi proizvedeni na strojevima iz SAD-a, a prodaju se Huaweiju. Time Washington namjerava značajno zaustaviti prodaju ključnih elektroničkih dijelova drugom svjetskom proizvođaču mobitela po veličini. Nova zabrana naslanja se na “crnu listu” na kojoj se Huawei našao prije godinu dana zbog američkih optužbi da njegovom telekomunikacijskom opremom kineska obavještajna služba špijunira zapadne korisnike. Huawei je negirao te optužbe. No, analitičari smatraju da se u pozadini radi o bitki između Amerike i Kine za globalnu tehnološku dominaciju.

Međutim, “jastrebovi” unutar Trumpove administracije smatraju da “crna lista” nije dovoljno spriječila Huaweiju pristup zapadnoj tehnologiji. “Kategorički se opiremo izmjenama koje je učinilo ministarstvo trgovine koja posebice ciljaju Huawei”, ističe se u priopćenju kineske kompanije. Guo je izjavio da je Huawei utrošio prošle godine 18,7 milijardi dolara kupujući opremu od američkih dobavljača i nastavio bi kupovati ako mu to dopusti američka vlada.

Komentirajte prvi

New Report

Close