United Grupa, vlasnik Telemacha, N1 i Nove, refinancira dugovanja

Autor: Josipa Ban , 30. siječanj 2024. u 06:33
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Nakon prodaje tornjeva za 1,2 milijarde izdali obveznice u vrijednosti 1,7 milijardi eura.

United Grupa i njezina matična kompanija Summer BidCo izdale su obveznice u iznosu od 1,73 milijarde eura, obavijestili su priopćenjem iz United Grupe. Novac će, kažu, koristiti za prijevremenu otplatu postojećih osiguranih obveznica s dospijećem 2026. i 2029. godine, potom postojećih Pay-if-You-Can obveznica s dospijećem 2025. te za otplatu revolving kreditne linije (RFC). “Na ovaj način United Grupa produžuje dospijeća obveza u 2025. i 2026. godini, smanjuje troškove kamata na refinancirane obveznice za 2029. godinu te dodatno jača strukturu kapitala”, stoji u priopćenju United Grupe.

Dobri uvjeti za financiranje

Iz telekomunikacijskog i medijskog operatera koji posluje na osam tržišta jugoistočne Europe, u čijem su vlasništvu u Hrvatskoj Telemach te N1 i Nova TV, kažu da su za ovo refinanciranje iskoristili povoljno tržišno okruženje. Na ruku im je, ističu, išlo i snažno operativno poslovanje koje se očituje u stalnom rastu prihoda i EBITDA-e. Navode da su između 2015. i 2022. ostvarili prosječne godišnje stope rasta od 32 do 28 posto, da imaju visoku razinu EBITDA marže, da su napravili značajan napredak u opsegu poslovanja i diverzifikaciji, poboljšali valutnu strukturu te proveli razduživanje prodajom TowerCo-a. Zbog svega navedenoga Moody’s i S&P potvrdile su im kreditni rejting.

“Transakcija je naišla na pozitivan interes investicijske zajednice što je rezultiralo znatno većom potražnjom od potrebnog iznosa za refinanciranje”, stoji u priopćenju kompanije koju je 2000. u Srbiji osnovao Dragan Šolak. No 2019. dolazi do promjene vlasničke strukture te većinski vlasnik (oko 56 posto) postaje investicijski fond BC Partners. Oko 42 posto udjela drži viši menadžment, odnosno Dragan Šolak. Telekomunikacijska i medijska kompanija u 2022. ostvarila je 2,5 milijarde eura prihoda.

Akvizicije i dugovi

O stabilnosti poslovanja United Grupe u javnosti se konstantno raspravlja. Lani je objavljeno da su im se dugovanja popela na 4,1 milijardu eura – dobrim dijelom zbog akvizicija. Samo su u Hrvatskoj obavili tri “kupovine”. Prvu, još 2017., kada su preuzimanjem Central Media Enterprisea (CME) za 230 milijuna eura postali vlasnici Nove TV i slovenskog Pop TV-a. Potom su 2019. od švedskog Tele2 AB kupili Tele2 Hrvatska za 220 milijuna eura; a 2021. od HT-a i Zabe Optima Telekom za 90 milijuna eura. Jedna od najvećih investicija realizirana je 2022. kada je United Grupa akvizirala grčki Wind Hellas za 980 milijuna eura.

540 milijuna

eura iznos je tri akvizicije United Grupe u Hrvatskoj

Kompanija je u 2023. odlučila prodati telekomunikacijsku opremu, odnosno tornjeve u Hrvatskoj, Bugarskoj i Sloveniji arapskoj kompaniji Tawal za 1,22 milijarde eura. Taj će novac, rečeno je, iskoristiti za otplatu 525 milijuna eura vrijednih obveznica koje na naplatu dolaze 2024. te za otplatu 550 milijuna eura obveznica koje na naplatu dolaze 2025. Ostatak će biti usmjeren na jačanje novčane i likvidne pozicije United Grupe. Ukupan pozitivni učinak prodaje tornjeva na likvidnost United Grupe, istaknuto je nakon finalizacije transakcije, iznosit će 168 milijuna eura.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zanima me  – koje su kamate DOBILI  ZA REFINANCIRANJE   obveza ….

Iako postoji niz opcija dobivanja kredita  – pod  NAVODNO  povoljnim uvjetima

nama je OVO NAJGORI KREDIT  a kamatom preračunato s  smećem od EURIBORA –  do čak 7 % !!!!

Nije refinanciranje –  NEGO NOVO   ROPSTVO.

Baš sam nedavno saznao da je moj kvartovski dućan isto u nekoj grupi.  I to sa pazi Jadrankom .

New Report

Close