UniCredit s neto dobiti od 2,06 milijardi eura u prvom kvartalu

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2023. u 15:37
Foto: Reuters

Rekordno tromjesečje dokazuje da je UniCredit transformirana banka, s povećanom, dosljednom i održivom profitabilnošću.

2. svibnja 2023. godine Upravni odbor UniCredit S.p.A. odobrio je konsolidirane rezultate za prvo tromjesečje 2023. godine.

Rekordno tromjesečje dokazuje da je UniCredit transformirana banka, s povećanom, dosljednom i održivom profitabilnošću. Grupa je značajno napredovala u provedbi UniCredit Unlocked strategije, a sad ulazi u drugu fazu industrijske transformacije prema novom neiskorištenom potencijalu.

Andrea Orcel, glavni izvršni direktor UniCredit Grupe, izjavio je:

„Ovo je deveto uzastopno tromjesečje u kojem je UniCredit ostvario izvrsne financijske rezultate, povećanu profitabilnost i kapacitet distribucije. Pri tom nastavljamo razotkrivati vrijednost naših potencijala. Ostvarujemo značajan napredak u provedbi našeg strateškog plana, u drugoj smo fazi naše industrijske transformacije, bankarstvu postavljamo nova mjerila. Jačamo komercijalnu mrežu i optimiziramo svoje proizvode i usluge kako bismo na najučinkovitiji način našim klijentima pružili najbolje.

Naša rekordna neto dobit od 2,1 milijarde eura u prvom tromjesečju ostvarena je uz dvoznamenkasti rast neto prihoda, najviše vrlo snažnim neto kamatnim prihodom te daljnjim smanjenjem troškova, stvarajući pozitivnu operativnu polugu. Nastavljen je rast organski generiranog kapitala što je rezultiralo izvrsnim CET1 omjerom od 16,05% (omjer već isključuje distribuciju dioničarima od 5,25 milijardi eura za 2022. godinu i ukalkuliranu novčanu dividendu u prvom tromjesečju od 0,7 milijardi eura). Naša likvidnost je solidna, a kvaliteta naše imovine jaka. Poboljšani makroekonomski izgledi i kamatno okruženje, pozitivni poslovni trendovi, naša nastavljena transformacija i osnažena rizična pozicija omogućili su nam rast ključnih pokazatelja za 2023. godinu. Sada očekujemo neto dobit od preko 6,5 milijardi eura te veću raspodjelu dioničarima, najmanje 5,75 milijardi eura. Očekivani nizak trošak rizika od 30-35 baznih bodova za 2023. godinu (s prisutnim faktorima koji bi ga mogli i sniziti), rezultat je našeg solidnog kreditnog portfelja i visoke pokrivenosti rezervacijama.

Do sada se Europa pokazala relativno otpornom na vanjske šokove i razdoblja povećanih neizvjesnosti. Kako bismo osigurali naše buduće rezultate, u UniCreditu smo predvidjeli težak makroekonomski scenarij i pripremili se osnaživanjem rizične pozicije i preventivnim mjerama. Iako smo i dalje oprezni, uvjereni smo da ćemo u doglednoj budućnosti dosljedno nastaviti ostvarivati visokokvalitetan profitabilan rast, sa strukturno smanjenom troškovnom osnovicom i smanjenim troškom rizika.

Ono što postižemo u našoj  industrijskoj  transformaciji nadilazi ambicije naše UniCredit Unlocked strategije. No tranzicija nipošto nije potpuna i nastavit će utjecati na naše financijske rezultate, raspodjelu dioničarima i način na koji podržavamo naše klijente i zajednice u nadolazećim godinama.“

Komentirajte prvi

New Report

Close