Slovenci moraju naći novog vlasnika i za svoju uljaru Gea

Autor: Božica Babić , 28. studeni 2013. u 22:01
Nastavlja se rasprodaja slovenske prehrambene industrije

Vlasnici četvrtine dionica tvornice ulja Gea iz Slovenske Bistrice su Zvon Ena i Zvon Dva, oba u stečaju, ostatak drže banke.

Nastavlja se rasprodaja slovenske prehrambene industrije koja je, pristisnuta problemima likvidnosti, proteklih godina mahom završila u portfelju investicijskih fondova ili bankara.

Prema pisanju medija u susjednoj državi na red je izgleda došla i tvornica ulja Gea iz Slovenske Bistrice čiji većinski paket dionica prisvajaju Zvon Ena i Zvon Dva i to oba u stečaju, a zajedno drže 24,7 posto udjela. S grupacijom bankara sveukupno prisvajaju više od 75 posto dionica najveće slovenske tvornice ulja. Poseban problem u cijeloj priči o potrazi za novim vlasnikom uljare, ističu mediji u Sloveniji, jest činjenica da se preklapa s prodajom Mercatora što, je očekivano dodatni uteg za Geu.

 

3strane

kompanije zainteresirane su za kupnju slovenske uljare Gea

Kako naime,koncern Agrokor slovi kao vrlo izgledan kupac Mercatora, u Sloveniji već strahuju da će, realizira li se ta akvizicija, na policama u prodajnim objektima Mercatora Geu istisnuti ulja hrvatske Zvijezde i srpskog Dijamanta koja su u vlasništvu koncerna Agrokor. Time bi Gea izgubila svoj dosadašnji najvažniji prodajni kanal, što bi za tu kompaniju svakako bio iznimno težak udarac. Prema pisanju ljubljanskog Dnevnika prodavateljima Gee, skupini društava i fondova iz KD Group, Hypo i NLB banke koji su zapravo založni vjerovnici propalih holdinga Zvon Ena i Zvon Dva, već su se javili neki potencijalni kupci međutim, Damjan Korošec iz grupe KD Group nije bio voljan otkriti više nego tek da su interes iskazale po jedna makedonska, češka i ukrajinska uljara.

 

24,7posto

udjela u uljari iz Slovenske Bistrice drže Zvon 1 i Zvon 2

Nije bio pripravan niti komentirati je li netko među njima već dao neobvezujuću ponudu te kada bi postupak prodaje mogao biti završen. Dnevnik neslužbeno doznaje da je skupina prodavatelja potencijalnim strateškim i financijskim investitorima prospekt sa svim podacima o poslovanju te financijskom i tržišnom položaju Gee poslala još u ljeto ove godine, te da je navodno, rok za predaju neobavezujućih ponuda već istekao. Nismo uspjeli saznati da li je i netko od hrvatskih proizvođača ulja zainteresiran za Geu.

Dobit pala s milijun na 93.000 eura

Lider lokalnog tržišta

Uljara iz Slovenske Bistrice unatrag tri godine bilježila je skokovit rezultat u poslovanju, ali ne posebno dramatičan. Tako je 2010. godinu završila sa 27 milijuna eura prihoda da bi za 2011. prihod iznosio 32 milijuna, a prošla je godina zaključena sa 29 milijuna eura prihoda. Sve tri prethodne godine Gea je iskazivala i neto dobit, najveća je ostvarena na kraju 2011. dosegnuvši gotovo milijun eura, da bi lani dobit pala na skromnih 93 tisuće eura. U spomenutom trogodišnjem razdoblju ukupno je u proizvodnju investirano oko 2,8 milijuna eura. Što se tiče količinske proizvodnje najbolji učinak se veže uz 2010. u kojoj je realizirano 31.722 tone jestivih i rafiniranih ulja. Prošlogodišnja je proizvodnja uljare iz Slovenske Bistrice iznosila 27.649 tona. Gea inače iza sebe ima stoljetnu proizvodnu tradiciju i prema najavi predsjednika Uprave Igora Hustića, publiciranoj u financijskom izvješću za 2012. godinu, "tvrtka ne odustaje od svojih ciljeva da na lokalnom tržištu i dalje zadrži lidersku poziciju te da u zemljama regije poveća i prihod i tržne udjele", no sve to u ovom trenutku ne izgleda previšpe realno. Dionicom Gee na Ljubljanskoj burzi trguje se još od 1996. godine, a cijena dionice u posljednje se vrijeme konstantno vrti oko 12 eura.     

Komentirajte prvi

New Report

Close