Ovo je sada najvrjednija automobilska kompanija u američkoj povijesti

Autor: Goran Jungvirth , 09. siječanj 2020. u 10:35
Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL

Dionice Tesle Inc. porasle su početkom 2020. godine, pomažući proizvođaču električnih automobila da postane najvrjedniji američki proizvođač automobila dosad.

Tvrtka je zaključila u ponedjeljak tržišnom vrijednošću od 81,39 milijardi dolara, nadmašivši najviši vrh vrijednosti tvrtke Ford Motor Co. od 80,81 milijarde dolara 1999. godine, piše Wall Street Journal, WSJ. 

Dionice Tesle nastavile su se penjati u utorak za 17,52 dolara ili 3,9% dosegnuvši cijenu od 469,06 dolara i povečavajući dobit u godini na 12%.

Tako je tvrtka osnivača Elona Muska krenula u novo desetljeće na najbolji mogući način.

Iako je trenutno najcjenjeniji proizvođač automobila u Sjedinjenim Američkim Državama, Teslina procjena još uvijek ne premašuje međunarodnu konkurenciju. Prvo mjesto pripada Toyoti s kapitalizacijom većom od 230 milijardi USD. A najcjenjenija američka tvrtka trenutno je Apple, vrijedna više od 1,3 bilijuna dolara.

Povećanje cijene dionica Tesle vjerojatno je povezano s nedavnim uspjesima tvrtke u inozemstvu. Musk je u utorak primijećen kako radi improvizirani "striptiz" u tvornici tvrtke Gigafactory u Kini – slaveći lansiranje modela Y i prve isporuke kineskog modela 3.

Međutim, kompanija još nije ostvarila godišnji profit, prema WSJ-u. Brojke nisu prilagođene inflaciji i dugu, a samo u drugom tromjesečju 2019. tvrtka je izgubila više od 400 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close