Novo istraživanje otkriva koliko automobili zapravo troše

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2021. u 13:51
Foto: Pixabay

Sada se možete više osloniti na podatke o potrošnji koje daju marke automobila

Britanski WhatCar proveo je veliko testiranje i istraživanje automobila te njihove potrošnje, odnosno razlika od službene potrošnje. Novi službeni WLTP test koji je aktulan od 2019. godine mnogo je bliži istini od prethodno korištenog NEDC testa. Automobili koje je testirala britanska web stranica imali su u prosjeku 6,3 posto lošije rezultate nego na službenom testu koji Europska unija nameće svim automobilima kako bi utvrdila njihovu potrošnju.

Za usporedbu, razlika u starijem ciklusu NEDC -a bila je čak 20,2 posto u prethodnim testovima WhatCara. Sada se možete više osloniti na podatke o potrošnji koje daju marke automobila, piše HAK revija. Kao i drugi testovi, WhatCarov test proveden je u laboratorijskim uvjetima, ali temeljen na stvarnoj putanji kroz gradove, sela i autoceste, odnosno još je realniji i bliži stvarnim uvjetima od WLTP testa.

Ovo je pet najboljih rezultata

5. Honda Civic Type R Vrlo upečatljivo je peto mjesto Honde Civic Type R. Sportski automobil s 320 KS pokazao se 9,2 posto učinkovitijim nego što je pokazalo WLTP test, nešto što ne biste očekivali od tako snažnog modela.

4. Dacia Duster Odmah ispred Civica nalazi se Dacia Duster s benzinskim motorom od 130 KS. Dacije su već poznate po dobroj vrijednosti za novac, a ekonomičnost 1,3-litrenog motora dodaje dodatni plus. Automobil troši 10,1 posto manje od navedenog.

3. Volkswagen Up! Mali, lagani gradski automobil koji ima 10,5 posto bolji rezultat nego na službenim testovima. Up! je najekonomičniji model na ovom popisu.

2. Honda CR-V (hibridna) Na drugom mjestu ljestvice nalazimo hibrid, opet Hondu. Kod CR-V-a benzinski motor nije potpomognut elektromotorom, kako to obično biva. Benzinski motor opskrbljuje elektromotor snagom, pa radi kao svojevrsni generator. Benzinski motor stoga može raditi pod optimalnim opterećenjem, što znači da troši manje. CR-V je u praksi još 12,3 posto ekonomičniji nego u testovima.

1. Ford Ranger Pickup Testovi pokazuju da nije najekonomičniji, to prema svojoj građi te snažnom dizelskom motoru ne može ni niti, ali prema WhatCarovu testu u praksi postiže čak 18,6 posto bolje rezultate nego u službenim testovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close