Novi igrač: Otvaraju prvi supermarket u Hrvatskoj, imaju drugačiju ponudu od drugih i najavljuju niže cijene

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2020. u 09:30
FOTO: Pixabay

Iako je po osnivanju tvrtke-kćeri za Hrvatsku u Rijeci u listopadu 2018. Eurospin najavio da će prve supermarkete otvoriti u gradu na Rječini i u Zagrebu, izbor je ipak pao na Zadar, na lokaciji gdje je nekoć poslovala Billa.

Nakon gotovo dvogodišnjih priprema talijanski diskonter Eurospin otvara 13. kolovoza u Zadru svoj prvi od 100 najavljenih supermarketa na našem tržištu.

Kao i u Italiji gdje imaju preko tisuću trgovina i u Sloveniji gdje ih imaju pedesetak, i u zadarskom će supermarketu Eurospin prodavati isključivo svoje robne marke hrane, pića, kućnih potrepština i druge robe po, najavljuju, nižim cijenama od konkurencije. Iako je po osnivanju tvrtke-kćeri za Hrvatsku u Rijeci u listopadu 2018. Eurospin najavio da će prve supermarkete otvoriti u gradu na Rječini i u Zagrebu, izbor je ipak pao na Zadar, na lokaciji gdje je nekoć poslovala Billa.

”Više stranih trgovačkih lanaca izabralo je upravo Zadar za ulazak na naše tržište pa me ne čudi da je i Eurospin povukao takav potez”, komentira direktor Narodnog trgovačkog lanca i predsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Martin Evačić za Jutarni list. Na pitanje hoće li Eurospin izazvati velika preslagivanja u domaćoj trgovini ako ostvari najavu o 100 prodajnih mjesta u zemlji, Evačić je, prije svega, izrazio sumnju u ostvarivost takvog plana Eurospina.

“Iskreno, ne vidim gdje bi oni mogli otvoriti 100 supermarketa u Hrvatskoj, naše tržište maloprodaje prilično je saturirano u cjelini, a i tržište diskontera unutar sektora, isto tako. Imamo već Lidl kao deklariranog diskontera, ali i Plodine i Kaufland kao, rekao bih, prikrivene diskontere. Mi već sada imamo 30 do 40 posto prodajnog prostora u trgovini po stanovniku više od europskog prosjeka, što otvara pitanje kako ćete ostvariti planove, recimo, od 1000 novih ‘kvadrata’ po supermarketu što bi mogla biti zamisao Eurospina”, kazao je Evačić.

Kad je u pitanju moguća promjena odnosa snaga na našem tržištu maloprodaje zbog ulaska Eurospina, predsjednik HUP-ove Udruge trgovine kaže da bi se o tome donekle moglo govoriti u slučaju da talijanski diskonter otvori 50 supermarketa, a zasigurno, dodaje, ako ostvari planirani broj prodajnih mjesta.

U svakom slučaju, talijanski diskonter trenutno ima nekoliko gradilišta na kojima je označio mjesto budućeg supermarketa, među ostalim, u Zagrebu, Velikoj Gorici i Požegi. Stalno je oglašena Eurospinova potraga u Hrvatskoj za radnicima i zemljištima za kupnju i najam za buduće trgovine, piše Jutarnji list.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vjerojatno se vode logikom, da će neki lanci propasti.

New Report

Close