NLB objavio ponudu za preuzimanje Addiko banke

Autor: Siniša Malus , 10. lipanj 2024. u 12:23
Austrijska Addiko grupacija, koja posluje i u Hrvatskoj, poželjna je meta u regiji

Slovenski kreditor nudi 20 eura po dionici, cilja na barem 75 posto udjela.

NLB je krajem prošloga tjedna objavio i službenu ponudu za preuzimanje Addiko banke. Nudi 20 eura po dionici, umanjeno za sve eventualne buduće isplate dividende. Ponuda će vrijediti do uključivo 16. kolovoza. NLB želi steći značajan većinski udio u banci sa sjedištem u Beču. Ponuda za preuzimanje i prospekt za kupnju, koji se odnosi na sve dionice Addika, objavljeni su na stranicama Austrijske komisije za preuzimanje i NLB-a, prenosi Slovenska tiskovna agencija. Uprava NLB-a ponudu će zainteresiranima predstaviti na online prezentaciji u ponedjeljak poslijepodne, objavio je u petak slovenski kreditor putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Kako NLB navodi u ponudi za preuzimanje, želi steći najmanje 75 posto dionica Addiko banke. Pritom očekuje da će svi postupci oko preuzimanja biti okončani u roku od godinu dana. Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoeuropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizirana je za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima.

Zainteresiran i Agri

Dionice Addiko banke kotiraju na Bečkoj burzi. Vlasništvo je iznimno disperzirano. Među većim vlasnicima su Agri Europe, DDM Invest III, Alta Pay Group, Wellington Management Group, Europska banka za obnovu i razvoj, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten i drugi.

Za banku je zainteresirana i tvrtka Agri Europe u vlasništvu srbijanskog biznismena Miodraga Kostića koja kontrolira Gorenjsku banku u Sloveniji. Sredinom svibnja objavila je ponudu za kupnju 17 posto udjela u Addiku. Ponuda vrijedi do 27. lipnja, za dionicu nudi 16,24 eura bruto, odnosno 17,5 eura umanjeno za već isplaćenu dividendu za prošlu godinu. Agri Europe ranije je imala nešto manje od 10 posto udjela u Addiku.

Krajem ožujka u vlasništvo banke ušao je i srpski biznismen Davor Macura, koji je na čelu tvrtke Alta Pay Group. Sredinom svibnja, nakon kupnje 6,9 posto udjela, to društvo trebalo je posjedovati 9,6 posto dionica, a kroz ostale financijske instrumente dosegnuti još 26,8 posto, odnosno ukupno 36,5 posto. Navodi se da je dio kupila putem beogradske tvrtke Diplomat Pay. Kako su napisali u NLB-u, njihovu ponudu smatraju konkurentskom ponudom onoj Agrija. Dioničari Addiko banke koji su prihvatili ponudu Agrija prije objave dokumenata o preuzimanju koje je objavio NLB mogu od nje odustati i prihvatiti ponudu NLB-a, naveli su.

NLB je proteklih godina u poslovnoj ekspanziji na tržištima zapadnog Balkana. Ovaj put bi prave namjere NLB-a mogle biti vezane za Hrvatsku. Kako je Poslovni dnevnik nedavno pisao, prvi čovjek NLB-a Blaž Brodnjak već otprije najavljuje ambicije da se mapa njegove poslovne mreže upotpuni s Hrvatskom.

Ulaz na hrvatsko tržište

Tako je i početkom prosinca prošle godine, povodom preuzimanja Summit Leasinga (koji je na hrvatskom tržištu prisutan putem Mobile Leasinga), u intervjuu za Bloomberg rekao kako bi banka “s lakoćom mogla kupiti srednje veliku banku u Hrvatskoj ili jednu od vodećih banaka u Srbiji”. Grupa ima kapacitet za spajanja i preuzimanja u visini od četiri milijarde eura i traži potencijalne mete za preuzimanja, rekao je tada. Strateškim planom u NLB-u su definirali da do kraja 2030. žele stvoriti grupu s imovinom vrijednom 50 milijardi eura, uz gotovo dvostruko veće prihode i dobit u odnosu na lanjska ostvarenja.

Kako je rečeno, plan im je dosegnuti dvije milijarde eura prihoda (lani 1,1 milijarda) te milijardu eura dobiti (lani nešto više od 550 milijuna), kako kroz organski rast tako i preuzimanjima u regiji.

NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 milijuna klijenata, gotovo 8000 zaposlenih i 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem ožujka iznosila je nešto više od 26 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close