Neto dobit UniCredita 8,6 milijardi eura, većina ide dioničarima

Autor: Ana Blašković , 05. veljača 2024. u 22:01
Foto: Shuttterstock

Dionice skočile 10 posto, na najvišu razinu u devet godina

Dok su objave rezultata banaka za prošlu godinu pratili oprezni komentari, talijanski UniCredit pozitivno je iznenadio tržišta visinom profita i najavom da će ga u potpunosti podijeliti dioničarima u dividendama i otkupu dionica. Povrh toga, banka je najavila da će i ove godine ostvariti slične rezultate unatoč kvarenju gospodarskog okruženja i neizvjesnosti oko početka smanjenja kamatnih stopa središnje banke.

UniCredit je lanjsku godinu zaključio s neto dobiti od 9,5 milijardi eura, 47,2 posto više nego u 2022. Isključe li se porezni otpis i moguće jednokratne stavke, profit je veći 53,8 posto, 8,6 milijardi eura. Dionice druge po veličini talijanske banke porasle su 10 posto na najvišu razinu u posljednjih devet godina.

Jednokratni troškovi

“U budućnost gledamo s optimizmom”, rekao je izvršni direktor Andrea Orcel analitičarima. Dionice UniCredita sada su na najvišoj razini od svibnja 2015., nakon što su skočile gotovo 250 posto otkako je Orcel, bivši voditelj investicijskog bankarstva u UBS-u, preuzeo upravljanje u travnju 2021., podsjeća Reuters.

U razdoblju od listopada do prosinca ukupni prihod talijanske grupacije porastao je za 4,6 posto, na 5,97 milijardi eura. Kvartalna neto dobit porasla je za 14,1 posto, na 2,8 milijardi eura. Kada se isključe porezni otpis i “mogući jednokratni troškovi povezani sa strateškim stavkama”, iznosila je 1,9 milijardi eura i bila je viša za 19 posto nego na kraju 2022.

Neto prihod od kamata uvećan je za 5,7 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2022. godine i iznosio je 3,6 milijardi eura. Neto prihod od naknada i provizija zadržao se na razini zadnja tri mjeseca 2022. i iznosio je 1,8 milijardi eura. Dobit od trgovanja smanjila se pak za 15,7 posto, na 360 milijuna eura, odražavajući snažne oscilacije na tržištima i slabiju potražnju za financijskim izvedenicama na matičnom, talijanskom tržištu i “aktivnosti upravljanja rizikom u poslovanju s klijentima u Njemačkoj”.

Ublažavanje teškoća

Rezervacije za gubitke po kreditima gotovo su prepolovljene, na 300 milijuna eura. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 15,9 posto i bila je manja za 1,3 postotna boda nego na kraju rujna. U cijeloj 2023. godini ukupan prihod banke poskočio je za 17,3 posto, na 23,8 milijardi eura pri čemu je neto prihod od kamata porastao gotovo trećinu u odnosu na 2022. godinu, dosegnuvši 14 milijardi eura. Rezervacije za gubitke po kreditima smanjene su za 71 posto, na 548 milijuna eura.

S operativnim troškovima malo ispod očekivanja, UniCredit je imao nešto više anticipirane jednokratne troškove od 788 milijuna eura, koje grupacija planira upotrijebiti za ublažavanje budućih poteškoća poput, primjerice, isplata otpremnina za dobrovoljne odlaske osoblja.

Andrea Orcel, za kojeg se očekuje da će na proljeće dobiti novi trogodišnji mandat, kladio se na jednu od najambicioznijih politika povrata u sektoru kako bi podigao cijenu dionice banke. Kako bi to mogao učiniti, usredotočio je banku na aktivnosti koje maksimiziraju povrate u odnosu na kapitalne rezerve. U 2024. banka očekuje neto dobit na razini prošle godine i prihod od oko 22,5 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close