MOL najavljuje investicije u postrojenja za recikliranje i gospodarenje otpadom

Autor: Poslovni.hr , 13. kolovoz 2023. u 11:40
Foto: Shutterstock

Plan je razviti sustav koji može bolje i brže sortirati i obrađivati otpad u boljim postrojenjima, što je također prednost s ekološkog i ekonomskog stajališta.

Akcijski plan EU-a za kružno gospodarstvo iz 2020. ima za cilj prepoloviti količina komunalnog otpada koji se ne reciklira ili priprema za ponovnu uporabu do 2030. Sve države članice EU-a moraju reciklirati ili pripremiti za ponovnu uporabu najmanje 60 posto svog komunalnog otpada do 2030.

Mađarska vlada raspisala je u kolovozu 2021. natječaj za koncesiju za gospodarenje otpadom.

Dobili koncesiju

U Mađarskoj trenutačno postoji 26 javnih pružatelja usluga gospodarenja komunalnim otpadom koji se financiraju putem organizacije imenom Nacionalna koordinacija gospodarenja otpadom i upravljanje imovinom. Međutim, sustavu je bila potrebna reforma kako bi se ispunila očekivanja javnosti i propisi EU. U srpnju 2022. objavljeno je da je MOL Grupa dobila mađarski natječaj za državnu koncesiju koji obuhvaća uslugu gospodarenja komunalnim otpadom. Ugovorom o koncesiji obuhvaćeno je 35 godina.

Prema sporazumu, MOL će putem novoosnovane koncesijske tvrtke biti odgovoran za prikupljanje, predobradu i zbrinjavanje oko pet milijuna tona stambenog i institucionalnog, korporativnog, miješanog i odvojenog otpada svake godine.

MOL će kupovati usluge od nekoliko tržišnih igrača. MOL-ovim aktivnostima gospodarenja otpadom upravljat će se preko koncesijske tvrtke koja će s operatorima postrojenja, podugovarateljima ili čak izravno s vlasnicima sklapati ugovore. Najvažnija zadaća za sljedeću godinu jest razviti okvir transparentne suradnje savjetovanjem sa svim relevantnim akterima.

Od ove godine kreću investicije za povećanje učinkovitosti gospodarenja otpadom, što će se realizirati u prvih deset godina koncesijskog razdoblja.

“U interesu je Mađarske i regije srednje i istočne Europe (CEE) imati kružno gospodarstvo koje dobro funkcionira”, kaže Oszkár Vilagi, zamjenik izvršnog direktora MOL Grupe.

“Za to će način na koji gospodarimo otpadom imati ključnu ulogu. Cilj je izgraditi konkurentan, održiv i transparentan sustav gospodarenja otpadom, koji otpad smatra osnovnim materijalima.”, dodaje.

Plan je razviti sustav koji može bolje i brže sortirati i obrađivati otpad u boljim postrojenjima, što je također prednost s ekološkog i ekonomskog stajališta.

Jedna od najznačajnijih prednosti centraliziranog gospodarenja je ta što MOL može optimizirati gospodarenje otpadom na nacionalnoj razini.

Troškovi zaštite okoliša

Kao dio novog sustava, MOL će biti odgovoran za razvoj sustava proširene odgovornosti proizvođača (EPR). Dio EPR-a je strategija za dodavanje svih troškova zaštite okoliša povezanih s proizvodom tijekom životnog ciklusa proizvoda tržišnoj cijeni tog proizvoda.

Osim toga, MOL će realizirati i investicije čija je primarna svrha povećanje učinkovitosti recikliranja i sortiranja otpada, što znači razvoj tehnoloških rješenja koja omogućuju vađenje još vrijednijih materijala iz otpada. Specifičnosti vezane uz investicije razradit će se u narednim mjesecima, ali MOL također planira izgraditi, primjerice, postrojenja za sortiranje. Cilj je selektivno prikupljeni otpad odvoziti iz svakog mađarskog kućanstva, ali s većim naglaskom na povećanje broja odlagališta otpada, otpadnih otoka i sabirnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close