Milijarder proglašen krivim: Za opioidnu krizu odgovorni osnivač i direktori farmaceutske tvrtke

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2019. u 12:06
Foto: Reuters

Osnivač tvrtke Insys Therapeutics Inc. postao je u četvrtak najviši pozicionirani farmaceutski direktor koji je osuđen u slučaju vezanom za opioidnu krizu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osnivač tvrtke i četiri kolege direktora proglašeni su krivima za sudjelovanje u shemi podmićivanja liječnika kako bi pacijentima intenzivno prepisivali njihov lijek protiv bolova, prenosi Reuters.

Savezna porota u Bostonu proglasila je Johna Kapoora, bivšeg predsjednika tvrtke za proizvodnju lijekova, i njegove suoptužene kolege – krivima za ucjenjivačku zavjeru za sudjelovanje u shemi kojom je također obmanuo osiguravajuća društva da plaćaju za sporni lijek.

Kapoorovo uhićenje 2017. godine dogodilo se istog dana kada je američki predsjednik Donald Trump proglasio opioidnu epidemiju nakon desetke tisuća smrti od predoziranja godišnje.

Kapoor, 76, proglašen je krivim za vođenje široke sheme podmićivanja liječnika diljem zemlje, unajmljujući ih i kao predavače koji su navodno trebali educirati kliničare o spreju s fentanilom Subsys-u.

Tužitelji su kazali da je Kapoor također usmjerio napore na prevaru osiguravatelja koji nisu bili spremni platiti lijek. Njegovi suoptuženici bili su bivši direktori Insysa i menadžeri Michael Gurry, Richard Simon, Sunrise Lee i Joseph Rowan.

Suočavaju se s do 20 godina zatvora. Odbili su priznati krivnju, a odvjetnici obrane signalizirali su da se planiraju žaliti na presudu.

Američka uprava za hranu i lijekove odobrila je Subsys u 2012. samo za uporabu u liječenju teške boli od raka. Ipak, tužitelji su tvrdili da su liječnici koji su uzimali mito često propisivali supstance pacijentima bez raka, što je pomoglo povećanju prodaje.

Fentanil je posebno moćan opioid, 100 puta jači od morfija.

Kapoorovi odvjetnici priznali su da je tvrtka plaćala liječnike, ali su tvrdili da je to bilo zakonito i sa ciljem razgovora o beneficijama spornog lijeka.

Alec Burlakoff, Insysov bivši potpredsjednik prodaje, i Michael Babich, bivši izvršni direktor, svjedočili su protiv Kapoora nakon što su se izjasnili krivima za sudjelovanje u shemi.

Svjedoci su također posvjedočili da je Lee, bivša striptizeta koja je postala regionalna direktorica prodaje, plesala u krilu liječniku u čikaškom klubu, nagovarajući ga da propisuje Subsys.

Komentirajte prvi

New Report

Close