Mercedes najavio novu fazu poslovanja, mnogi vozači će biti zadovoljni

Autor: Darko Bičak , 13. ožujak 2023. u 06:33
Foto: Shutterstock

Mercedesovi klijenti imat će prioritet u pristupu punionicama s do 350 kilovata snage, primjerice putem svojevrsne rezervacije.

E-mobilnost nezaustavljivo prodire u tradicionalnu automobilsku industriju, a tome svjedoči i vijest iz Njemačke da je proizvođač luksuznih automobila Mercedes razradio planove o gradnji mreže punionica za električna vozila. Kako prenosi agencija dpa, planovi su da će se do kraja godine omogućiti superbrzo punjenje u Francuskoj i Njemačkoj. Gradnja dobro napreduje, rekao je za dpa šef financijskog odjela proizvođača luksuznih automobila Franz Reiner, ne navodeći konkretne podatke ni brojke. Mercedes se nada da će do četvrtog kvartala postaviti punionice u Njemačkoj i Francuskoj, a u Sjedinjenim Američkim Državama ove godine planiraju izgraditi 20 parkova za punjenje s po nekoliko punionica, rekao je Reiner. Njemački proizvođač već je najavio planove za postavljanje 10.000 punionica za električne automobile diljem svijeta do kraja desetljeća, podsjeća agencija dpa.

Mercedesovi klijenti imat će prioritet u pristupu punionicama s do 350 kilovata snage, primjerice putem svojevrsne rezervacije. Tvrtka ulaže milijarde eura u taj program, rekao je Reiner. Oko 2.000 punionica bit će izgrađeno u SAD-u i u Europi, a ostatak će biti raspoređen diljem Kine i drugih važnih tržišta, dodao je. “Infrastruktura za punjenje još ima potencijala. Definitivno nećemo moći sve pokriti našim brzim punionicama. To je dopuna cjelokupnoj infrastrukturi”, rekao je šef Mercedes-Benz Mobilityja. U segmentu e-punionica Mercedes je u globalnom kontekstu nešto slabiji igrač, s obzirom na to da američki proizvođač električnih vozila Tesla već ima oko 45.000 punionica na globalnoj razini. Njemačka vlada do kraja desetljeća instalirati milijun javnih punionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close