Jedan od najpopularnijih proizvođača odjeće ima drastičan pad prodaje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2020. u 12:42
Foto: Getty Images

U drugom fiskalnom tromjesečju kompanija očekuje gubitak.

Švedski lanac trgovina odjećom H&M izvijestio je u petak da mu je prodaja u ožujku gotovo prepolovljena zbog pandemije koronavirusa, predviđajući da će drugo fiskalno tromjesečje zaključiti s gubitkom.

H&M je zbog pandemije privremeno zatvorio većinu trgovina, najavio otpuštanje velikog broja radnika i ukinuo isplatu godišnje dividende, prvi puta od uvrštenja u burzovnu kotaciju 1974. godine.

“Zbog dramatičnog pada tržišta moramo donijeti mnogo teških odluka i poduzeti odlučne mjere. Sa svakim danom u kojem su nam trgovine zatvorene situacija postaje sve zahtjevnija”, priopćila je novoimenovana izvršna direktorica Helena Helmersson.

Po njezinim je riječima na kraju ožujka privremeno zatvoreno bilo 3.778 trgovina na 54 tržišta, uključujući velika tržišta poput Njemačke, SAD-a, Britanije, Francuske, Italije i Španjolske. Ukupno grupa ima 5.065 trgovina.

Prodaja je gotovo prepolovljena ali su internetske trgovine na većini tržišta i dalje otvorene, ističu u H&M-u.

U Kini su fizičke trgovine ponovo otvorene i grupa primjećuje “postupni oporavak”. U veljači prodaja je u Kini potonula 84 posto.

U prvom fiskalnom tromjesečju koje je završilo u veljači kompanija je poslovala s neto dobiti od 1,92 milijarde švedskih kruha (389 milijuna dolara), više nego dvostruko većom nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi iskazani u lokalnoj valuti porasli su pet posto, na 54,95 milijardi kruna.

U drugom fiskalnom tromjesečju kompanija očekuje gubitak.

Pojedinci i cijele zajednice nalaze se u “dosada neviđenoj situaciji zbog pandemije koronavirusa i mjera uvedenih kako bi se zakočilo širenje virusa”, ističe Helmersson.

Kompanija očekuje da će u drugom fiskalnom tromjesečju smanjiti troškove poslovanja kada se iskljue deprecijacija i amortizacija za 20 do 25 posto a planiranu kapitalnu potrošnju u cijeloj 2020. smanjili su s 8,5 na pet milijardi švedskih kruna.oko 20–25 posto, dok je planiranu kapitalnu potrošnju u 2020. godini smanjila s 8,5 na pet milijardi švedskih kruna.

Komentirajte prvi

New Report

Close