Ministar Beroš uputio važnu poruku mlađoj populaciji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2020. u 12:16
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Uobičajeno je da se zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti obrane razbolijevaju, oni su i najviše izloženi.

Ministar zdravstva Vili Beroš apelirao je u petak u Zadru da se i mladi pridržavaju propisanih mjera vezano za epidemiju COVID-19 jer i oni mogu biti podložni težim oblicima zaraze koronavirusom, naglasivši kako se zdravstvenim mjerama čuva zdravlje nacije.

“Iako smo rekli, što stoji, da stariji bolesnici i stariji građani obolijevaju i imaju teži klinički tijek ove bolesti, u zadnje vrijeme pojavilo se i nešto mlađe populacije. Prema tome savjetujem mladima da doista budu odgovorni jer i oni mogu oboljeti čak od težeg oblika kliničke slike. Svi skupa moramo biti solidarni i čuvati se i za sebe i za druge”, poručio je ministar zdravstva i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji je u Zadar je došao zahvaliti članovima županijskog Stožera CZ na organizaciji posla i građanima koji poštuju mjere.

Još jednom je apelirao na sve građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških i sigurnosnih mjera jer je to najbrži način da se sve vrati “čim prije u normalu”.

“To su mjere koje doista čuvaju zdravlje hrvatske nacije od ove epidemije. Svatko od nas je najvažniji čimbenik u lancu postupanja i svatko od nas može napraviti”, rekao je Beroš.

Također, najavio je da će se ispitati sve okolnosti ulaska infekcije u biogradsku bolnicu, gdje je infekcija ušla putem bolesnice koja je imala povišenu temperaturu i bila pozitivna na koronavirus.

“Uobičajeno je da se zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti obrane razbolijevaju, oni su i najviše izloženi. Nisam u ovom trenutku dobio informaciju da je bilo drugih neadekvatnih postupanja. U svakom slučaju, kada epidemija završi, podvući će se crta i analizirati odgovornost svih nas, počevši od mene”, poručio je Beroš.

Dodatno se opskrbljujemo zaštitnom opremom

Što se tiče razine zdravstvene skrbi koju stanovnici sjeverne Dalmacije mogu očekivati ako se dogodi loš scenarij s obzirom na mali broj respiratora i velik broj ljudi, ministar je rekao da je pitanje na mjestu te da je u tijeku nabavka dodatnog broja respiratora za zadarsku bolnicu.

“Prije mjesec dana nitko u Europi nije bio spreman na potpuni odgovor. Raspolažemo s čime raspolažemo i u okviru datih okolnosti nastojimo se čim bolje organizirati i dodatno opskrbiti materijalnom opremom”, istaknuo je.

Dodao je da ti respiratori možda neće biti ni potrebni ako će svi biti organizirani i ako će se pridržavati mjera.

Ministar zdravstva Beroš u Zadar je došao zahvaliti članovima Stožera civilne zaštite na organizaciji posla kao i građanima koji poštuju epidemiološke mjere, dati potporu zdravstvenom sustavu te podijeliti informacije glede organizacije i nabavu zaštite opreme.

Komentirajte prvi

New Report

Close