HPE briše skupe grijehe iz prošlosti

Autor: Sergej Novosel Vučković , 03. rujan 2017. u 22:00
Hewlett-Packard Enterprise se nije usrećio s kupnjom britanskog Autonomyja, Foto: PD

Tvrtka se rješava dijela softverskog biznisa.

Hewlett Packard Enterprise (HPE), nastao 2015. dijeljenjem nekad moćnoga računalnog proizvođača hardvera i softvera HP-a na dvije sastavnice (druga je HP Inc.), učinio je korak prema stabilizaciji poslovanja. HPE je razdružio softverski biznis, čime je “zatvorio vrata katastrofalne kupovine britanske tvrtke Autonomy 2011. i okrenuo se razvoju hardvera i softvera za podatkovne centre”, piše Reuters. Softverski dio je pripojen britanskom Micro Focus Internationalu, što HPE-u omogućava da se brže i lakše prilagodi rastućem tržištu korporativnog računarstva i usluga clouda, gdje vladaju Amazon i Microsoft.

“HPE želi pružiti usluge koje korisnici koriste i na svojim računalima i u cloudu”, objašnjava viši potpredsjednik kompanije zadužen za softver, Ric Lewis. Reuters podsjeća da se HP nije baš usrećio s Autonomyjem, koji je platio 11 milijardi eura. Ono što je trebalo pomoći u transformaciji HP-a u lidera softverskih usluga pretvorilo se u težak promašaj.

“Još se na ugovoru nije osušila tinta, kad je Hewlett-Packard morao otpisati i vrijednost od 8,8 milijardi dolara”, navode novinari, s aluzijom na HP-ov hardver – pisače i tintu. Glavom je platio izvršni direktor Lee Apotheker, a tuženi su i neki šefovi Autonomyja – Michael Lynch i Sushovan Hussain. HPE bi morao prestati trošiti vrijeme na pravdanje pogrešnih odluka, upozoravaju iz istraživačke kuće Forrester, dok iz Gartnera ističe da je tvrtki iz Silicijske doline sad izazov brzo razvijanje softvera za okruženja mješovitih data centara. Imaju, zaključuje, hardver, imaju i mreže, ali bitan je softver na kojem trebaju ustrajati.     

Komentirajte prvi

New Report

Close