Kutinski inovator osmislio prijenosni uređaj za brzu eliminaciju komaraca

Autor: Darko Bičak , 15. travanj 2014. u 17:58
CRO-FOG ima vrlo velik učinak uz malu potrošnju pogonskog goriva, plina butana u limenci

CRO-FOG omogućava zaprašivanje komaraca na manjim površinama, oko kuća, vikendica, gospodarskih imanja ili kampova.

Komarci zagorčavaju život mnogim građanima, kako u Hrvatskoj, tako i širom svijeta, a njihova eliminacija je komplicirana i skupa.

No, možda će izum kutinskog inovatora Stjepana Svibena promijeniti situaciju i olašati borbu protiv letećih krvopija. Kako je sam Sviben pojasnio za portal Zagreb info, na ovom uređaju koji učinkovito i jeftino spašava od uboda neugodnih komaraca je radio dvije godine. Uređaj pod nazivom CRO-FOG pravi je prijenosni "spasitelj – zaprašivač", a primjena mu je zaprašivanje komaraca na manjim površinama, oko kuća, vikendica, gospodarskih imanja, restorana, kampova, plaža i svuda gdje ima komaraca, što do sada nije bilo moguće na tako učinkovit način.

"Za razliku od nekih uređaja na struju koji postoje ovaj je puno učinkovitiji, jer nije ovisan o električnoj energiji, proizvodi znatno više magle kojom zaprašujemo uz učinkovitiju iskoristivost kemikalije koja može zaprašiti čak i nekoliko hektara zemljišta", kaže Sviben. CRO-FOG osim što ne treba utičnicu ili pak benzin za svoj pogon, vrlo je jednostavan za rukovanje. "Uređaj se pali na pritisak gumba kojim se pali mini plamenik, lagan, male zapremine, pa se može primjerice držati i u automobilu i primjeniti odmah kada se zateknemo u prirodi, na izletu, lovu ili ribolovu ili pak plaži. Dovoljno je zaprašiti željeni prostor i za pet minuta na vrlo dugo razdoblje neće biti nikakvog neugodnog zujanja", pojašnjava ovaj inovator.

Posebnost ovog izuma, čija se vrlo rasprostranjena primjena u Zagrebu tek očekuje, svakako je njegova veličina i jednostavnost uporabe, što se do sada na tržištu nije moglo naći. Naime, zaprašivanje komaraca uvijek se obavlja velikim profesionalnim strojevima, uz veliku buku, potrošnju goriva ili električne energije, što povećava troškove zaprašivanja. Takvi strojevi za razliku od CRO-FOG-a nemaju mogućnost lagane i kućne uporabe, nisu pogodni za zaprašivanje malih površina. CRO-FOG ima vrlo velik učinak uz malu potrošnju pogonskog goriva – plina butana u limenci, takozvana kartuša, koji se može kupiti za deset kuna na svakoj benzinskoj crpki i traje cijelu sezonu. Uređaj će do daljnijeg biti na raspolaganju za besplatnu demonstraciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close