Pokrenut projekt Smart park, ideja mladih Dubrovčana

Autor: Marta Duić , 02. veljača 2016. u 10:54
Studenti Robert Kalačić, Hrvoje Lakić i Petar Matuško

Autori projekta ističu kako je osnovna prednost potpuna modernizacija i automatizacija navodnjavanja.

Smart park, ideja nastala na natjecanju CityOS Hackathon Dubrovnik 2015, projektu kojeg je organizirala Dubrovačka razvojna agencija (DURA) kako bi potaknula razvoj IT startupova s ciljem samozapošljavanja mladih, visokoobrazovanih i nezaposlenih osoba ugledala je svijetlo dana.

Studenti Robert Kalačić, Hrvoje Lakić, Petar Matuško i Dubravko Jakovljević iz startupa Universal Industries uspješno su osmislili, razvili i implementirali Smart park sustav navodnjavanja zelene površine po potrebi u manje od šest mjeseci. "Cijela ideja se temelji na automatskoj regulaciji navodnjavanja javnih zelenih površina, ali je bitno istaknuti da se ne radi o standardnom navodnjavanju korištenjem fiksnih intervala s 'timerima', nego senzori mjere vlagu u zemlji u stvarnom vremenu i uključuju navodnjavanje po potrebi, ako je izmjerena vlaga manja od definirane", pojasnili su Robert Kalačić, Hrvoje Lakić, Petar Matuško i Dubravko Jakovljević iz Universal Industries.

Autori projekta ističu kako je osnovna prednost potpuna modernizacija i automatizacija navodnjavanja, koja bez problema može konkurirati bilo kojem sustavu navodnjavanja na svijetu. Za lokaciju Smart park pilot projekta predviđaju uštede u potrošnji vode do 50 posto. Sustav je ugrađen u novi park, a osim prskalica postavljene su i solarne klupe na kojima će se moći puniti manji električni uređaji poput mobitela i tableta. Osim ove osnovne funkcionalnosti klupe su opremljene i raznim senzorima koji će mjeriti UV indeks, intenzitet svjetla, zagađenje, zvuk, tlak, temperaturu i vlagu zraka, te proizvedenu i potrošenu električnu energiju koji će se prikazivati putem mobilnih aplikacija.

 

50posto

predviđena je ušteda vode kroz projekt Smart park

"Ipak teško je pretpostaviti, jer mnogo faktora utječe na ovaj izračun, kao npr. vrsta zemlje, količina padalina, temperatura i još mnogo toga, stoga ćemo prave rezultate uštede vode znati tek za godinu dana. Osim ove financijske strane, bitno je napomenuti kako će ovaj sistem pozitivno utjecati na rast i zdravlje biljnih i životinjskih vrsta u parku, jer možemo postići optimalnu vlagu za na različitim mjestima u parku, ovisno o potrebama. Ovo je bio samo pilot projekt, a nakon što prođe period pilotiranja i kalibracije biti ćemo spremni implementirati sustav na ostale površine u gradu i okolici. Već smo napravili analizu gradskih površina i zaključili smo da bi implementacijom našeg sustava Grad Dubrovnik mogao uštedjeti više od milijun kuna godišnje samo na smanjenju potrošnje vode", tvrde Kalačić, Lakić, Matuško i Jakovljević.

Poručuju kako su timski rad i organizacija posla kod startupova je najbitnija stvar u početku. U njihovom slučaju, podjela posla je bila jednostavna, programer, dizajner, elektroničar i član tima koji se brinuo za papire, financije i startup općenito.  "Osnovati i pokrenuti startup nije bilo lako i to sigurno ne bi bilo izvedivo bez potpore Grada i pomoći DURA-e. Lagali bi kada bi rekli da studentske obaveze nisu patile, ali tu nemate nekog izbora, svaki slobodan trenutak morate potrošiti na posao ili na studij, ali doslovno svaki slobodan trenutak. U ovakvim trenutcima shvatite koliko je vrijeme dragocjeno i naučite kako ga pametno trošiti. U svakom slučaju, da moramo ovaj proces proći ponovno definitivno bi isto postupili jer se na kraju sav trud višestruko isplati", poručuju Kalačić, Lakić, Matuško i Jakovljević.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za ovo sve kvalitetno napraviti treba 50 ljudi a ne 3 čovjeka. UV indeks, intenzitet svjetla, zagađenje, zvuk, tlak, temperaturu i vlagu zraka, te proizvedenu i potrošenu električnu energiju, pametnu klupu. Na kraju od ovg neće biti ništa. Da naprave mjerenje vlažnsoti za početak bilo bi super!

New Report

Close