‘Pametna’ vrtna slavina koja se zimi ne smrzava

Autor: Marta Duić , 05. siječanj 2015. u 16:56
U slavinu je ugrađen sustav za sprečavanje nekontroliranog istjecanja vode te drenažni ispust potpomognut magnetnom silom

Inovator Marko Krtić osmislio je ‘pametnu’ slavinu koja u sebi ima sustav termičke samozaštite te je otporna na niske temperature.

Marko Krtić već se godinama bavi razvojem i poboljšanjem postojećih tehnologija te izradom novih.

"Uvidio sam problematiku korištenja vanjskih slavina na temperaturama ispod ništice koje su podložne smrzavanju. Razmišljajući malo više o tome došao sam na ideju da stvorim vanjsku slavinu koja će se moći koristiti kako u ljetnom ako i u zimskom razdoblju bez bojaznosti da će slavina smrznuti", pojasnio je nastanak ideje Marko Krtić. Prije dvije godine završio je svoj projekt i ideju uspješno proveo u djelo. Patent je na Inventumu odlikovan zlatnom medaljom, a na sajmu Arca srebrnom. "Do sada na našem tržištu nema ništa slično, danas postoje slavine koje u sebi imaju grijače što iziskuje potrošnju električne energije, a postoje i razni plaštevi koji nisu učinkoviti na dugotrajnim temperaturnim minusima", tvrdi Krtić.

Osim ove inovacije, Marko Krtić ima još devet patenata u svojoj kolekciji inovacija. "Moja pametna slavina je izrađena od više vrsta nehrđajućih materijala, u sebi ima ugrađen sustav termičke samozaštite koja je potpuno mehanička, riječ je o zaštiti aktivnoj od plus 5 do minus 100, pa i nižim temperaturama, bez straha od smrzavanja. Slavina možete koristi u zimskom razdoblju kao i u ljetnom bez ikakvi predradnji ili dodatnih preinaka na njoj jer je samoprilagodljiva vremenskim uvjetima", kaže Krtić. U slavinu je ugrađen sustav za sprečavanje nekontroliranog istjecanja vode te sanitarno-drenažni ispust potpomognut magnetnom silom koji štiti unutrašnjost slavine od kontaminacije.

Čitav sustav može biti samostojeći, zidni ili ugradbeni ovisno o potrebama i željama kupaca. Za ovu "pametnu slavinu" veliki interes pokazala su komunalna poduzeća koja bi slavine ugrađivala u parkove i na groblja. Kako kaže inovator, time bi olakšali posao jer s pametnom slavinom ne moraju kao do sada ispuštati vodu. "Slavine su zanimljive i za seoska imanja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili vikendice gdje postoji potreba za vodom u zimskom razdoblju", tvrdi Krtić. Inovator u proizvodnju kreće samostalno i očekuje da će se u prvih par mjeseci 2015. "pametnu slavinu" moći kupiti u trgovinama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close