Poslovna 2021.
Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Želimo da Hrvatska postane jedan od lidera u razvoju umjetne inteligencije

Poticanje R&D-ja i inovacija ključno je za rast i produktivnost gospodarstva. Cilj je povećanje takvih ulaganja kako b…
Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Kao ministar gospodarstva i održivog razvoja u godini pred nama mogu najaviti da ćemo biti usmjereni na očuvanje radnih mjesta, rast gospodarstva i održivi razvoj. Održivi razvoj temeljen na učinkovitom korištenju resursa, kružnom gospodarstvu, te na čistim industrijama i novim tehnologijama, naša je budućnost. Naša će misija i nadalje biti poticanje industrijske proizvodnje i izvoza, stvaranje stabilnoga okruženja za investicije, snažna podrška poduzetništvu, digitalna transformacija gospodarstva i razvoj novih tehnologija, posebice ICT i kreativne industrije, ulaganje u istraživanje i inovacije s ciljem jačanja konkurentnog gospodarstva temeljenog na održivom razvoju.

Hrvatsku planiramo uvesti u novo digitalno desetljeće kroz potpunu digitalnu transformaciju gospodarstva i učiniti ju jednim od vodećih središta razvoja umjetne inteligencije. To je vizija Hrvatske budućnosti i u sinergiji sa svim dionicima toga procesa, a kao ministar gospodarstva i održivog razvoja dat ću snažnu podršku i učiniti sve za razvoj umjetne inteligencije, te posebice digitalizacije u Republici Hrvatskoj.

Puna digitalna transformacija

U razdoblju pred nama već je poznato da će 37 posto sredstava iz europske financijske omotnice biti usmjereno na zelenu tranziciju, a više od 20 posto iz europskih sredstva na digitalizaciju, što je okosnica i budućeg razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj.

Hrvatsku vidim kao zemlju u kojoj je došlo do vidljivog pomaka u svim strukturama gospodarstva u smjeru novih industrija koje počivaju na digitalizaciji, umjetnoj inteligenciji i konkurentnosti. Smatram da će hrvatsko gospodarstvo, u suradnji sa svim dionicima, biti konkurentnije i zelenije.

Poticanje istraživanja, razvoja i inovacija ključno je kako bismo ostvarili rast i produktivnost gospodarstva. Stoga je naš cilj daljnje povećanje ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije kako bi Republika Hrvatska ojačala svoju konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu. Danas, više nego ikad, svjedočimo brzim i intenzivnim promjenama koje utječu na sve sfere gospodarstva, ali i društva. Te promjene iziskuju brze prilagodbe, nove načine funkcioniranja i poslovanja. Pandemija Covida-19 nas je praktički preko noći “prisilila“ na promjenu ponašanja u životu i poslovanju. Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je tzv. Covid kreditima i mjerama za spas gospodarstva uspjela sačuvati radna mjesta i spasiti gospodarstvo. U godini pred nama upravo digitalnu transformaciju gospodarstva vidim kao jednu od ključnih opcija uspješnog suočavanja s izazovima, neophodnim za konkurentnost na globalnom tržištu i održivi razvoj.

Izvrsne ideje treba pretvoriti u proizvode, usluge i poslovne modele koji će pridonijeti rastu konkurentnosti gospodarstva, izvozu, međunarodnoj prepoznatljivosti te kreiranju i otvaranju kvalitetnih novih radnih mjesta. Također, ulaganje u istraživanje i inovacije ima snažan multiplikacijski učinak na gospodarstvo i društvo. Mi ćemo dati snažnu potporu u svim fazama inovacijskog ciklusa – od ideje do komercijalizacije, poticati osnivanje inovativnih startupova kao budućih nositelja razvoja društva i gospodarstva, razvijati i osnaživati cijeli inovacijski ekosustav koji čine inovatori-poduzetnici, znanstveno-istraživačke institucije, poduzetničko-inovacijske potporne institucije, obrazovanje, izvori financiranja, umrežavanja i sama kultura inoviranja.

Kako bismo ostvarili poticajno okruženje za nastanak i primjenu novog, modernog i inovativnog smjera gospodarstva u svim segmentima kako gospodarstva tako i društva u cjelini, potreban je djelotvoran inovacijski sustav. Stoga planiramo napravi velik iskorak u jačanju nacionalnog inovacijskog sustava. Već smo uspostavili i započeli su s radom ključna tijela inovacijskog sustava – Nacionalno inovacijsko vijeće, zatim Inovacijsko vijeće za industriju RH i tematska inovacijska vijeća. Osnovali smo ih prema prioritetnim područjima Strategije pametne specijalizacije. Rad tematskih inovacijskih vijeća i njihove preporuke direktno utječu na politiku financiranja projekata u području istraživanja, razvoja i inovacija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Zajednički nam je zadatak osigurati poslovnom sektoru poticajno okruženje za istraživanje, razvoj gospodarstva , inovacije te uvesti Hrvatsku u novo digitalno desetljeće . Na tome kontinuirano radimo kroz razne programe i projekte kao što su Strateški projekt za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi .

Mudro s EU novcem

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je do danas je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija objavilo osam poziva na dostavu projektnih prijedloga povezanih uz ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, a ukupno je dodijeljeno potpora u iznosu od 2,29 milijardi kuna. Najznačajnija ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije implementirana su kroz dva poziva pod nazivom “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ “, ukupne vrijednosti 1,67 milijardi kuna. U godini iza nas Hrvatska je uložila u istraživanje i razvoj 0,97% GDP-a, što je u odnosu na prethodne godine i korištenja ESI fondova, povećanje od 30%. U apsolutnim brojkama prema Eurostatu, polovicu svih ulaganja, uložili smo upravo u istraživanje i razvoj, što je najveći udio posljednjih 15 godina.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dat će snažnu podršku inovativnom gospodarstvu, unaprjeđenju inovacijskog i poduzetničkog eko-sustava, te podizati svijest o važnosti inovacijskih aktivnosti jer je na taj način moguće osigurati održivi razvoj i rast hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini. Naša je zajednička obaveza i odgovornost stvoriti pretpostavke da sve dobre ideje nađu svoj put do primjene kako bi kvaliteta našeg života i rada bila što 
bolja.

New Report

Close