Za BIOcentar postoji lista čekanja

Autor: Lucija Špiljak , 27. veljača 2020. u 22:00
FOTO: Press

Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije na zagrebačkom Borongaju koriste startupi, istraživači, prehrambena i farmaceutska industrija…

Puni smo 120 posto”, kažu slikovito iz inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije – BIOCentar, u prostoru kampusa Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju, koji danas je svojevrsni dom brojnim startupima i tvrtkama malog i srednjeg poduzetništva.

BIOCentar je projekt koji je prije devet godina, u vrijednosti više od 18 milijuna eura, pokrenuo HAMAG-BICRO u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Sveučilištem u Zagrebu i Gradom Zagrebom. Trenutačno infrastrukturnu ponudu, prostor i usluge Centra koristi devet istraživačkih grupa i biotehnoloških tvrtki, od kojih su dva startupa, dok usluge centralnog laboratorija koristi gotovo 40 korisnika iz farmaceutske i prehrambene industrije, sveučilišta i znanstvenih institucija, te startupova i zainteresiranih pojedinaca.

Više o cijelom projektu rekla nam je dr. Marija Lovrić, direktorica za istraživanje i transfer tehnologije u BIOCentru. “Od 2016. uspješno smo organizirali više od 50 različitih događanja s ciljem povezivanja i razvoja mreže relevantnih institucija, tvrtki i pojedinaca u Hrvatskoj koji su direktno i indirektno povezani s bioznanosti. Umrežavanjem s investitorima, poslovnim anđelima, kolegama iz relevantnih sektora industrije, pomažemo korisnicima u poslovnom razvoju te ih spajamo s budućim strateškim partnerima i, po mogućnosti, novim klijentima. Kroz edukativne programe unutarnjim i vanjskim korisnicima pružamo priliku da steknu relevantna i korisna znanja za daljnji razvoj tvrtke ili ljudskih potencijala”, ističe Lovrić.

Direktorica nam je objasnila i kako tvrtke dobiju prostor. “Projekt s kojim se prijavljuju za korištenje BIOCentra mora biti inovativan i/ili imati značajan tržišni potencijal. Gledamo postoji li interes na tržištu za proizvod ili uslugu koja se želi komercijalizirati pa može li se planirani proizvod u relativno kratkom vremenu intelektualno zaštititi patentom ili drugim oblikom zaštite, postoji li prototip, je li tehnologija isprobana u odgovarajućem okruženju… Sa strane usluga, draži su nam projekti i tvrtke u razvoju koji više trebaju usluge našeg centralnog laboratorija, jer tako i mi pružamo i stječemo nova stručna znanja, ali taj kriterij nije presudan. Ostale konzultantske usluge poslovnog razvoja dogovaramo i ugovaramo prema potrebama korisnika”, objašnjava.

Pet kapitalnih programa
Poslovanje je organizirano kroz pet programa: BIOInfrastruktura se odnosi na najam i održavanje prostorija, laboratorija i opreme, BIOInkubacija za predkomercijalne i komercijalne projekte i startup tvrtke iz područja bioznanosti, koja uključuje savjetodavne usluge.

18

milijuna eura vrijednost projekta BIOcentra

Slijedi BIOTransfer koji izravno pruža usluge transfera tehnologije i uz korištenje centralnog laboratorija omogućava direktnu suradnju znanstvenih grupa i industrije na razvojnim projektima, te obuhvaća ugovorno istraživanje i razvoj do novog proizvoda koje će djelatnici BIOCentra obaviti za bilo kojeg industrijskog naručitelja ili poduzeće.

Nude i dvojni program obrazovanja – BIOEdukaciju – koju će zajednički predstaviti akademsko osoblje i poslovni partneri. Jedan program obuhvaća edukaciju u vidu razvoja poslovanja za tvrtke iz biotehnologije i prirodnih znanosti, a drugi je tehničke prirode i odnosi se na edukaciju pri razvoju biotehnološkog procesa i upscalinga i razvoja proizvoda te upoznavanje s operativnim procedurama i principima rada.

Peti program je BIOUmrežavanje čija je zadaća uspostaviti mrežu institucija, kompanija i pojedinaca u Hrvatskoj povezanih s bioznanostima. Planiraju uspostaviti i regionalne kontaktne točke u drugim gradovima gdje su tematski orijentirani projekti, potrebe i potražnja za uslugama BIOCentra, s ciljem podizanja interesa za komercijalizaciju istraživačkih rezultata i ulaska u poduzetničke pothvate.

Strateške edukacije
“Stručne edukacije su dio komercijalnih aktivnosti BIOCentra, stoga je posebna pažnja posvećena pronalaženju tema i sadržaja koje će privući velik broj korisnika. Od 2016. održano je 18 grupnih radionica s više od 350 sudionika iz industrije i znanosti iz Hrvatske i inozemstva”, napominje Lovrić. Trenutačno je objekt BIOCentra potpuno popunjen jer su za korisnike prenamijenili većinu konferencijskih soba u urede, a iznajmili su i neke od svojih ureda kako bi odgovorili na brojne zahtjeve.

“Tako će sigurno ostati još nekoliko godina, jer su manje-više svi naši korisnici u višegodišnjim razvojnim ciklusima. Zato smo oformili i listu čekanja, na kojoj su tvrtke, grupe i projekti za koje više nemamo kapaciteta. S obzirom na postojeći interes, mogli bismo popuniti još jedan BIOCentar”, zaključuje direktorica za istraživanje i transfer tehnologije u BIOCentru Marija Lovrić.

Komentirajte prvi

New Report

Close