VIDEO: Dr. Lauc objavio savjete za koronavirus, jednostavan trik može pomoći u zaštiti

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2020. u 10:11
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Glikani se bore protiv virusa.

Hrvatski znanstvenik Gordan Lauc uključio se u borbu protiv koronavirusa, te je objavio video u kojem objašnjava ključne stvari za prevenciju.

“Jedna stvar koju znamo je da su glikani važni za interakciju ljudi i patogena pa tako i virusa. Želim vam reći jednostavan trik koji možete napraviti kako bi se vaši glikani borili protiv virusa, što je trenutno vrlo važno zbog postojeće pandemije COVID-19 virusa”, govori Lauc na početku svog video uratka.

Naš urođeni obrambeni mehanizam, tvrdi Lauc, pokušava blokirati ovu interakciju tako da izlučuje sluz – vrlo kompleksne polisaharide koji tvore viskoznu tekućinu na površini tih glikana. I ta sluz, govori znanstvenik, penje se uzlazno u našim dišnim putevima i tako hvata sve viruse koji se vežu na glikane za koje misle da su naše stanice. Tako ih uklanjaju iz naših dišnih puteva i prenose u probavni trakt gdje su uništeni kiselinom. “Ovaj mehanizam ima jedan problem – ne može se nositi s vrlo suhim zrakom kojeg imamo u grijanim prostorima. Ako imamo grijanu prostoriju i onda provjetrimo prostoriju (što nam je potrebno kako bi imali svježi zrak u prostoriji), zrak koji je temperature otprilike 0°C i 100% vlage sadržavat će tek oko 5 grama vode po kubnom metru. Kad uđe u prostoriju i zagrije se na 25°C, i dalje će biti tih 5 grama vode no to je sada otprilike tek 20% vlage, a 20% vlage je vrlo suh zrak. Ono što se događa je da voda iz naših površina odlazi u zrak i zrak zapravo suši naše mukozne slojeve i kad se sluz isuši, ne može nas više štititi od virusa”, kaže Lauc dodavši kako je ključno održavati vlažnost naše mukoze, što je relativno jednostavno tijekom dana, jer čak i u suhom zraku možemo često piti vodu, par gutljaja svakih par minuta i tad će mukoza biti vlažna i djelovat će protiv virusa.

Govoreći o pandemiji kao takvoj, istaknuo je kako osim pranja ruku i izbjegavanja socijalnih kontakata, molim ljude da usreće svoju mukozu – dajte joj vlage, pomozite vašim glikanima da se bore protiv virusa jer su glikani naše primarno oružje protiv virusa i važno je da ih ne isušujemo.

Komentirajte prvi

New Report

Close