Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo otkrio koliko košta test na koronavirus

Autor: Poslovni.hr , 13. ožujak 2020. u 09:04
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Capak je kazao da se u Hrvatskoj testira svaka osoba za koju se sumnja da ima koronavirus.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u RTL Direktu iznio je nove podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Capak je kazao da se u Hrvatskoj testira svaka osoba za koju se sumnja da ima koronavirus. “Postavili smo kriterij zasad da je to osoba koja je bila u kontaktu s oboljelom osobom ili dolazi iz zaraženog područja i ima simptome”, odgovorio je Capak na pitanje zašto ne testiramo više osoba.

Potvrdio je da osoba ne mora imati simptome, a da je ipak zaražena koronavirusom i da može zaraziti druge.

“To su tzv. asimptomatski kliconoše, a i osobe u inkubaciji mogu biti zarazne, a još nemaju simptome. No, u tome vam testiranje neće pomoći da se obeskličite. Mi ponekad i napravimo kod kontakata test, ali to je zato da one ostale kontakte oslobodimo, da vidimo, ako je osoba pozitivna, onda je možda proširila virus, a ako je negativna, onda nije mogla širiti virus”, kazao je Capak za RTL.

Na pitanje koliko stoji test na koronavirus kazao je da je dr. Markotić rekla da test stoji oko 100 eura. “Cijena ovisi o tome koje se reagencije kupe i od kojeg dobavljača. Sasvim sigurno se sad malo iskorištava ova situacija pa su malo cijene porasle, kako svega, pa tako i reagencija. No, ja bih rekao da bi to mogla biti ta neka cijena”, kazao je Capak. Rekao je da u ovom trenutku tri ustanove iz Zagreba mogu raditi test, a da se sada razgovara i vrlo brzo test bi mogli imati i Split, Rijeka i Osijek. Otkrio je da se u tri smjene dnevno može napraviti od 160 do 200 uzoraka s obzirom na tehnologiju koju sada imamo.

Komentirajte prvi

New Report

Close