Usporavaju kvalitetu streaminga u Europi kako bi spriječili slom interneta

Autor: Majda Mikulandra , 24. ožujak 2020. u 08:44
Foto: Press Association/PIXSELL

Europska komisija je navela da, iako je došlo do naglog porasta upotrebe interneta, za sada nisu zabilježeni prekidi rada ili štetni učinci.

Netflix i YouTube u najmanje idućih mjesec dana smanjiti će kvalitetu streaminga u Europi kako bi spriječili slom Internet-a zbog enormnog povećanja prometa uslijed pandemije koronavirusa.

Obje su tvrtke navele da će mjere utjecati na sav video stream tijekom 30 dana.

– Procjenjujemo da će to smanjiti Netflix-ov promet na europskim mrežama za oko 25%, ali ćemo istodobno osigurati i kvalitetnu uslugu za naše članove, rekao je glasnogovornik Netflixa.
Glasnogovornik Googlea, koji posjeduje YouTube, rekao je da će nastaviti surađivati s vladama država članica i mrežnim operaterima na smanjenju operećenja na sustavu, istovremeno pružajući dobro korisničko iskustvo.

Promjene su uslijedile nakon što su im dužnosnici EU-a za streaming usluge i pojedinačni korisnici uputili apel za smanjenje ili privremeno ukidanje emitiranja video zapisa visoke razlučivosti, kako bi se spriječio kolaps Interneta. Uz toliko zemalja koje uvele stroge mjere ograničavanja kretanja u borbi protiv širenja virusa, stotine milijuna rade od kuće, a još više djece uči online, pa su dužnosnici izrazili zabrinutost zbog naglog i golemog povećanja prometa na Internetu.
Europski povjerenik Thierry Breton, odgovoran za unutarnje tržište EU-a koji obuhvaća više od 450 milijuna ljudi, prošli je tjedan u više navrata razgovarao s izvršnim direktorom Netflixa (NFLX) Reedom Hastingsom o video streaming-u.
Breton je rekao da s obzirom na izvanrednu situaciju, streaming platforme, telekom operateri i korisnici imaju zajedničku odgovornost poduzeti korake kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje Interneta tijekom borbe protiv širenja virusa.
Prema izvješću američke tvrtke Sandvine za mrežnu opremu za 2019. godinu, video čini oko 60% podataka koji su putem internetskih pružatelja isporučeni potrošačima, a Netflix čini nešto manje od 12% ukupnog prometa. Google promet, vođen YouTubeom, čini još 12%.
Glasnogovornik Netflixa rekao je za CNN Business da smanjenje može značiti kako će neki korisnici “gledati videozapise smanjene kvalitete”, dok drugi neće vidjeti promjene.

Europska komisija je navela da, iako je došlo do naglog porasta upotrebe interneta, za sada nisu zabilježeni prekidi rada ili štetni učinci. Dužnosnici EU-a rekli su da će raditi s regulatorom koji nadgleda elektroničke komunikacije, kako bi uspostavili poseban mehanizam izvještavanja za praćenje internetskog prometa i reagiranje na pitanja kapaciteta.
Telekomunikacijski operatori rekli su da podržavaju ove apele da prijeđu na standardnu definiciju streaming-a.

– U ovoj fazi inženjeri učinkovito rješavaju nove prometne obrasce prema standardnim mrežnim operacijama, izjavila je Lise Fuhr, generalna direktorica Europskog udruženja telekomunikacijskih mreža i dodala kako podržavaju napore Europske komisije da nacionalnim vladama i nacionalnim regulatorima osigura sve potrebne alate za održavanje mreža širom kontinenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close