U prodaji prvi 5G pametni telefon na svijetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2019. u 12:34
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Novi korisnici ushićeni su onime što im 5G mreža pruža.

Samsung je u petak pustio u prodaju svoj novi pametni telefon Galaxy S10 5G, prvi u svijetu sa ugrađenom petom generacijom komunikacijske tehnologije, dok u isto vrijeme Južna Koreja želi postati predvodnica tehnološkog napretka u tom sustavu.

Južna Koreja u srijedu je postala prva država u svijetu koja je pokrenula 5G usluge diljem zemlje, s tri superbrze mreže koje su omogućile korisnicima da 'skinu' dugometražne filmove u samo nekoliko sekundi.

Nešto kasnije istoga dana, američki telekomunikacijski div Verizon pokrenuo je svoju mrežu u Chicagu i Minneapolisu, nakon što mu je suparnik AT&T omogućio 5G mrežu određenim korisnicima u 12 američkih gradova u prosincu.

Tri južnokorejska mobilna operatera – SK Telecom, KT i LG Uplus, održala su posebne manifestacije povodom izlaska Samsungova Galaxy S10 5G pametnog telefona, čija osnovna verzija košta 1200 dolara (8000 kuna).

Novi korisnici ushićeni su onime što im 5G mreža pruža. 

"Gledam puno video sadržaja, filmova i predavanja", rekao je kupac Shim Ji-hye (38). "Nadam se da će mi veće brzine pomoći da bolje upravljam svojim vremenom".

Samsungov rival LG svoj će 5G mobitel V50 ThinQ plasirati na tržište krajem travnja, dok u Americi Verizonova mreža funkcionra s Motorolinim telefonom Moto Z3  opremljenim posebnim dodacima. 

Komercijalizacijom 5G mreža, Južna Koreja ima priliku za razvoj oko te tehnologije koja je ključna za budućnost razvoja uređaja poput samovozećih vozila i interneta.

Očekuje se da će Južnoj Koreji donijeti oko 565 milijardi dolara ekonomske koristi do 2034. godine, smatraju analitičari. 

Tehnologija 5G zategnula je odnose SAD-a i Kine, koja dominira razvojem u tom segmentu. 

Sjedinjene Države pritišću saveznike i velike ekonomije da izbjegnu uvođenje 5G mreže kineskih kompanija poput Huaweija, upozoravajući na sigurnosne propuste koji bi Pekingu omogućili pristup svim uređajima spojenim na 5G mrežu.

Kineske kompanije posjeduju ukupno 3.400 5G patenata, više od trećine ukupnih, prema podacima analitičke kompanije IPlytics, među kojima 1.529 posjeduje Huawei.

Na drugom je mjestu Južna Koreja čije kompanije posjeduju 2.051 patent, a Amerikanci zaostaju s 1.368.

Komentari (1)
Pogledajte sve

…dakle dosad se nije mogla praktično testirati 5G mreža na tisućama građana jer nije postojao 5G smartfon.

New Report

Close