U laboratoriju po četiri puta srču iz šest šalica kave da postignu pravu aromu, kvalitetu i homogenost

Autor: Marta Duić , 20. lipanj 2019. u 22:00
Proizvodnja kave je automatizirana uz nadzor čovjeka, a u proizvodnji je zaposleno 30 ljudi

U tvornici Barcaffea u Izoli, koja opskrbljuje hrvatsko i slovensko tržište, upoznali smo proces proizvodnje od zaprimanja sirovih zrna do prženja, mljevenja i pakiranja proizvoda, jednog od najvećih biznisa Atlantic grupe. Kava prolazi senzorske analize, u čemu su čovjek i tehnologija partneri.

Godišnja prerada kave, jednog od najvećeg biznisa unutar Atlantic grupe, iznosi čak 23.000 tona gotovog napitka.

Tvornica u Izoli u Sloveniji zapošljava 70-ak ljudi i po količinama druga je tvornica ovog biznisa uz preradu od 7000 tona. Tvornica smještena u Beogradu prerađuje 13.000 tona, a brend Barcaff? se proizvodi u čak četiri tvornice – tu su još one u Bijeljini i Skopju. "Iz tvornice u Izoli kava odlazi na hrvatsko i slovensko tržište. Atlantic Grupa je vodeći regionalni proizvođač kave, a u segmentu svježe pržene mljevene kave smo i jedan od najvećih proizvođača u Europi.

Ukupno gledano, 47 posto realizacije ostvarujemo na tržištu Srbije, 28 posto na tržištu Slovenije, 9 posto u Bosni i Hercegovini, 7 posto nam predstavlja tržište Hrvatske, a ostatak se odnosi na tržišta Makedonije, Crne Gore te izvozna tržišta izvan regije. U Hrvatskoj je ozbiljniji rast počeo upravo s Atlanticovom akvizicijom Droge Kolinske – od 400 tona u 2013. dosegli smo 1700 tona u 2018., što predstavlja rast od više od 400 posto, a taj trend se nastavlja, i u količinama i u vrijednosti", objašnjava Andrej Bele, direktor Strateškog poslovnog područja kava Atlantic Grupe.

Ova poslovna priča počinje 1964. godine kada je stvorena Droga, prehrambeno-industrijska tvrtka nastala spajanjem Industrijsko poduzeće začimba-Soline i poduzeća Gosad. Deset godina kasnije preimenovana je i osnovana kao radna organizacija pod nazivom Droga prehrambena industrija Portorož p.o. Prvi proizvod brenda Barcaff? bila je svježe mljevena i pržena kava pakirana u vrećice po 100 grama koju su počeli proizvoditi u novoj pržionici, prvoj većoj investiciji Droge koja je uključivala modernizaciju tehnološke opreme.

 

700 kg

po satu isprži se u tvornici, proces prženja traje 12 do 14 minuta

Sve do 1994. godine Barcaff? je već predstavljao najvažniji proizvodni program, kako po količini, tako i po vrijednosti i profitabilnosti, te je na slovenskom tržištu zauzimao većinski tržišni udio u kategoriji kave. "Kava ima više aromatičnih spojeva od vina, a brend Barcaff? na tržištu ima podrijetlo staro gotovo 50 godina. Kao regionalni lideri, dužnost nam je imati inovacije poput naše Black'n'Easy s mlijekom ili naše lanjske inovacije, turske kave u kapsuli koja je prva takva u Europi ili pak kave koja se pije hladna – Barcaff? lattiato˝, objašnjava Lejla Dautović Čaić, direktorica marketinga Strateškog poslovnog područja Kava u Atlantic Grupi.

Detektiranje profila
Kako nam je prilikom obilaska i upoznavanja s proizvodnim procesom objasnio Krešo Marin, direktor razvoja i kvalitete Barcaff?a u Izoli, u laboratoriju se rađaju svi novi proizvodi te ispituje i kontrolira kvalitete sirovine. Sirovina naravno dolazi iz Brazila kao najvećeg proizvođača, a ima je i iz ostalih zemalja od Kolumbije, Salvadora, Hondurasa, Meksika u Južnoj Americi, afričkih Etiopije, Kenije, Obale Bjelokosti, Konga do azijskih zemalja poput Vijetnama i Indije.

"Primjerice Vijetnam je s nule u posljednjih nekoliko godina uspio doći do statusa drugoga svjetskog proizvođača kave. Za razliku od arabice koja je skuplja na tržištu i ima cvjetne i citrusne arome, vrsta robusta se lakše uzgaja i ima karakterističnu gorčinu. Kako bismo uspješno istražili sve arome, kava se srče. Plod kave koji izgledom podsjeća na trešnju ima dva zrna kave, a fermentacija kavi daje posebne okuse – od čokolade i voća do duhana, dok blend, tj. mješavinu koristimo upravo zbog toga što se kvaliteta kave mijenja ovisno o vremenu.

 

Dautović Čaić

Kava ima više aromatičnih spojeva od vina, a Barcaffe ima podrijetlo od 50 godina. Kao regionalni lideri dužnost nam je imati inovacije.

Svaku kavu kušamo četiri puta i tek tada znamo profil arome, a u cuptastingu imamo šest šalica kave da se vidi homogenost i kvaliteta kave˝, kaže Marin. Proizvodnja je automatizirana uz nadzor čovjeka, a u proizvodnji je zaposleno 30 ljudi. Sirovu kavu za mješavine strogo kontroliramju te se svaka kava mora tri puta pregledati prije nego što uđe u postupak prerade kave. Uzorke prvi put dobiju od zemlje proizvođača, ispržimo ih i testiramo različitim laboratorijskim analizama i, najvažnije, senzorskom analizom. Postupak se ponavlja pri dolasku kave u luku i posljednji put kad kava stigne u dvorište. 

Putovanje do 20 ćelija
Kava pakirana u vreće od jute po 60 kilograma, dolazi iz luke kamionom. Istovar se vrši mehaničkom rukom na pomičnu traku gdje se vreće ispuštaju u stroj za rezanje vreća. Nakon pročišćavanja, očišćena sirova kava se prenosi u silos gdje se kava skladišti. U jednom radom danu preradi se oko 30 tona kave, a silos za sirovu kavu ima kapacitet od 480 tona i u njemu je stalno barem 200 tona što je ekvivalent proizvodnji od cca tjedan dana.

Kako su nam objasnili, oprema i tehnologija je ta koja pomaže da kava koja uđe u sistem što čišća, a potom putuje do 20 ćelija (svaka kava jedna ćelija) i važe se po recepturi. Prženje traje 12-14 minuta, a prži se 24 sata i to 700 kilograma po satu. Nakon završetka prženja, kava putuje u silos za prženu kavu ili izravno na pakiranje kave u zrnu. Iz silosa za prženu kavu, kavu šalju u mlinove na mljevenje koje se odvija u nekoliko faza. Zatvorenim pomičnim sustavom, kava zatim putuje do različitih strojeva za pakiranje, te prženu i mljevenu kavu ili kavu u zrnu strojno pakiraju.

Prema podacima Valicona, Barcaff? je najjači brend na slovenskome tržištu. Početna i najprodavanija mješavina svježe mljevene i pržene kave Barcaffe Classic prvo je nadopunjena Barcaff? Dekofe, Espresso i Filter, a kasnije i Barcaffe Bio kavom iz organske proizvodnje i linije Barcaff? Selection, te Barcaff? Single Origin od stopostotne arabice. Tu su i instant napici Barcaff? Capuccino, Barcaff? D.O.T., kava u kapsulama i Black'n'Easy za jednostavnu pripremu turske kave te program Espresso, koji se brine o opskrbi lokala Barcaff? kavom.

Komentirajte prvi

New Report

Close