U 2019. umalo propali, danas rade u 54 zemlje i čekaju novu veliku investiciju

Autor: Suzana Varošanec , 29. ožujak 2021. u 07:00
Tin Keškić (u sredini) i zaposlenici Work Connecta/PD

U sklopu nove faze razvoja do kraja godine zaposlit će još 15-ak ljudi te otvoriti urede u Milanu, Münchenu i Torontu.

U biznis su zakoračili s prvom financijskom injekcijom Fil Rouge Capital Fonda, u dvije godine razvili dvije poslovne online platforme i već imaju brojne klijente iz cijelog svijeta.

Pregovaraju s novim investitorima i planiraju otvaranje prvih ureda u inozemstvu te nova zapošljavanja. Vrijednost tvrtke danas se procjenjuje nacca 100 milijuna kuna, a plan je kroz 2 do 3 godini biti globalni lider u project management sustavu.

Riječ je startup Work Connect iz varaždinskog Tehnološkog parka, čiji je većinski vlasnik i osnivač 25-godišnji Varaždinac Tin Keškić, po struci tehničar za mehatroniku.

Spajaju proizvođače i kupce

Worcon platforma, koja spaja sve proizvođače i kupce na svijetu iz područja industrije metala, drva, gume, plastike i sličnih materijala, njihov prvi proizvod, brzo se dokazao na tržištu u segmenta B2B: u godinu i pol stekli su više od 1700 klijenata iz 54 zemlje.

Poslovni koncept se zasniva na uhodavanju suradnje i širenju ‘portfolija’ klijenta, a kako se tek naknadno počinje naplaćivati usluga, sad ubiru prve veće plodove, a prema Keškiću u prvi tri mjeseca ove godine tako su ostvarili prihode veće od 100.000 eura.

Njihov B2B sustav lansiran je 2018., kao i istoimeni industrijski portal s člancima iz područja strojarstva i industrije, no danas izdaju i dvomjesečni časopis Manufacturing Bay koji šalju na 2000 adresa. Polovicom 2019., bili su čak na rubu propasti, kaže, no preokret je donijelo natjecanje u riječkom poslovnom kampusu gdje je ovaj startup proglašen najboljim. To je privuklo i ulagače.

Fil Rouge Capital za početak odlučio je u njih uložiti 50.000 eura, a tvrtka potom započinje s edukacijom te slijedi ubrzani razvoj. Varaždinski startup u sklopu prve generacije ovog fonda, zajedno s ukupno 24 startupova, uživo je usvajao znanja o biznisu iz prve ruke, konkretnije od Mate Rimca koji je tada Keškiću bio mentor do Igora Leprincea iz Nokije.

Uoči korone dobili su od fonda i novu tranšu ulaganja od 400.000 eura, i tako je nastao njihov drugi projekt – master plan s kojim kane biti lider u organizaciji i planiranju na području softvera za strojarstvo i industriju u globalnim razmjerima.

Na novu platformu se veže umjetna inteligencija te se putem 3D modela može odgovoriti na pitanje koja je najbolja tehnologija te proces u kojem se proizvodi željeni strojni proizvod, uz predikaciju cijene proizvodnje. Greške su svedene na 10-ak posto odstupanja, a razvoj ide u smjeru smanjivanja greške ispod 5%, što je izvrsni rezultat u odnosu na sadašnje krive kalkulacije koje prelaze i 20%, ovisno o modelu.

“Danas smo tvrtka s 12 zaposlenih te tei vanjska suradnika, Ured je u Varaždinu gdje su razvoj, uprava i menadžment, dok su programeri, prodaja u marketing u Zagrebu.

S više vanjskih investitora pregovaramo o novoj investiciji koja bi trebala premašiti 14 milijuna kuna. U sklopu nove faze razvoja do kraja ove godine kanimo zaposliti još 15-ak djelatnika, te otvoriti urede u Milanu, Münchenu I Torontu”, kaže Keškić.

Pomama za Machine deskom

Njihov novi sustav zove se Machine desk, trenutno ga koristi 10 tvrtki s ukupno cca 600 ljudi, što odgovara njihovim kapacitetima, no zbog prevelike potražnje u roku od mjesec dana već imaju 30-ak novih klijenata koji čekaju implementaciju sustava. Za ovu godinu predviđaju da će na sustavu imati više od 5000 korisnika.

“Ako smo u maloj Hrvatskoj u mjesec dana uspjeli sakupiti 40-ak tvrtki, samo je nebo granica kad krenemo s internacionalizacijom poslovanja. U projekt menadžment sustavima kroz 2 do 3 godine smatramo da ćemo biti lider u svijetu.

Ne bojimo se konkurencije, jer je glavna stvar koji smo naučili od fonda da se sve velike tvrtke boje nas malih, jer tako brzo rastemo da nas ili moraju kupiti, ili surađivati s nama.

Primjer je tvrtka sa sličnim rješenjima koja je nedavno kupljena za oko 350 milijuna eura, a po našim saznanjima imali su 100 tvrtki na svojem sustavu, što je uprosječeno 20.000 korisnika”, kaže Keškić. Inače, fond ima 20% udjela u Work Connectu, drugi manjinski član 7%, a Keškić drži većinski udio.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kada domaći fondovi ulože u nešto treba prodati udjel. Savršeno ne pogađaju.

New Report

Close