Treba povećati odgovornost proizvođača, a ne troškove onih koji zbrinjavaju otpad

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 17. studeni 2015. u 22:00
Ralf Mittermayr, direktor marketinga i član Odbora direktora tvrtke Saubermacher

Austrija, Njemačka i Švedska među rijetkim su zemljama koje njeguju princip ponovnog iskorištavanja otpada bez odlaganja.

Međunarodna tvrtka za upravljanje otpadom s više od 3200 zaposlenih, austrijski Saubermacher, počela je kao tvrtka isključivo za prikupljanje otpada da bi ga danas obrađivali i, najvažnije, reciklirali. Riječ je o još jednom primjeru dobre prakse o kojem se moglo čuti u sklopu konferencije Pametni gradovi u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Osim što su najavili svoju novu lokaciju, Bliski Istok, pokazali su kako je za proces kvalitetnog gospodarenja otpadom od samih kapaciteta važnija suradnja s drugim kompanijama na koje se može prebaciti jedan dio posla. Saubermacherov princip gospodarenja otpadom počinje odvajanjem nakon kojeg slijedi obrada u postrojenjima dok recikliranje obavljaju u suradnji s partnerima. Različite države imaju različite metode zbrinjavanja, a europski je prosjek da se jedan dio otpada reciklira, jedan spaljuje i treći odlaže, dok je Saubermacherova misija sto postotno ponovno iskorištavanje bez odlaganja.

Austrija, Njemačka i Švedska među rijetkim su zemljama koje njeguju ovaj princip, dok je Hrvatska u skupini zemalja gdje oko 80 posto otpada odlazi i ostaje na smetlištima. O Saubermacherovom po okoliš neinvazivnom postupanju i najvećim otpadom te o planovima za budućnost i ciljevima koje tvrtka planira ostvariti u sklopu europskog plana energetske učinkovitosti do 2020., razgovarali smo s direktorom marketinga i članom Odbora direktora tvrtke Ralfom Mittermayrom. 

Vidite li europsku strategiju i financijsku perspektivu Unije 2020. kao izazov?
Još uvijek čekamo nove Unijine smjernice za cirkularnu ekonomiju, no u svakom slučaju ciljeve gospodarenja otpadom itekako smatramo izazovnima. Nekoliko europskih zemalja ima različite probleme s zbrinjavanjem otpada, pa se za njih moraju pronaći ambicioznija rješenja. 

Koji su vaši planovi za pametniji i održivi rast?
Definirali smo nekoliko područja na kojima možemo interdisciplinarno koristiti naše temeljne kompetencije, a okrenuti smo i razmišljanju izvan okvira kojim želimo potaknuti budući rast. Digitalizacija, agilnost i osnaživanje naše vodeće pozicije u ključnim područjima poput manevriranja opasnim otpadom, samo su neki od naših alata. 

Što ste uspješno implementirali do sad?
Saubermacher od svog osnutka 1979. u području gospodarenja otpadom oduvijek nastoji biti korak ispred. Nedavno smo sagraditi novu tvornicu za saniranje opasnog tekućeg otpada, a osim toga smo lansirali i nekoliko digitalnih inovativnih rješenja poput "Daheim App", wastebox.at i novih projekata u području litij- ionskih baterija.

Koje su prednosti vaše zemlje u odnosu na ostatak EU?
Austrija kao članica Europske unije, sa Saubermacherom kao pionirom u proizvodnji RDF-a (Refuse Derived Fuel-a), odnosno goriva iz otpada, ima jednu veliku prednost. Naime, osim što ova vrsta goriva može zamijeniti korištenje fosilnih energenata, Austrija kao država daje jednu pravnu sigurnost koja osigurava mogućnost korištenja različitih tehnologija. 

Surađujete li s drugim zemljama na istraživačkim i znanstvenim projektima?
Naravno, imamo vrlo čvrstu suradnju s kolegama iz Slovenije, Češke i Njemačke. Zajedno radimo na nekoliko istraživačkih područja što se budućnosti gospodarenja otpadom tiče, dok su, primjerice, visokonaponske baterije samo djelić našeg zajedničkog interesa. 

Koja je trenutna najveća prepreka održivosti?
Vidimo rizik u proširenoj municipalizaciji koja smanjuje inovacijski potencijal i onemogućava nas u postizanju novih i održivih rješenja te implementaciji metoda. Smjernice Europske unije trebale bi dodatno pojačati odgovornost proizvođača, umjesto povišenja troškova kompanijama koje se bave zbrinjavanjem otpada. Treba naglasiti da je od sanacije problema ipak važnije osigurati mjere opreza da do problema niti ne dođe. 

Jeste li do sada koristili sredstva EU fondova i u kojem opsegu? Koliko se oslanjate na nacionalne izvore?
Do sad uopće nismo koristili financijsku potporu Europske Unije, već se oslanjamo isključivo na nacionalna sredstva.

Koje metode preferirate kad je riječ po okoliš prihvatljivim i učinkovitim rješenjima gospodarenja otpadom?
Cijena nam nije primarni fokus pa se od rješenja koja preferiramo najviše oslanjamo na ona koja zadovoljavaju kriterije recikliranja. 

U mnoštvu ekoloških problema, kako vidite problem industrijskih otpadnih voda?
Stručnjaci smo u rukovanju industrijskim otpadnim vodama jer koristimo tehnologije obrade koje su ekološki prihvatljive. U ovom je području poseban izazov kako obraditi različite kemijske spojeve i kako zbrinuti različite vrste otpadnih voda. Naša misija i konačni cilj je kreiranje zatvorenog kruga rješenja za industrijski otpad.

Komentirajte prvi

New Report

Close