Surfanje od 1. siječnja ne sporije od 4 Mbit/s

Autor: Bernard Ivezić , 27. studeni 2019. u 21:59
Hrvatska treća na svijetu odredila minimalnu brzinu/FOTOLIA

Regulator telekoma Hakom treći put podiže uvjete za prodaju interneta.

Telekom operateri od 1. siječnja iduće godine u Hrvatskoj više neće moći nuditi fiksni pristup internetu brzine manje od 4 Mbit/s. 

Hrvatska je treća država na svijetu koja je zakonski propisala minimalnu brzinu fiksnog pristupa internetu i ovo je treće povećanje najmanje brzine pristupa internetu na domaćem tržištu.

Regulator Hakom obvezao je davatelja takozvanih univerzalnih usluga, Hrvatski telekom, da svim građanima, na zahtjev, od početka iduće godine omogući pristup internetu s novom najmanjom brzinom.

Hakom je s tom praksom započeo 2012. godine nakon Španjolske i Finske, koje su brzi pristup internetu definirale kao pravo svakog svog građanina, odnosno kao univerzalne usluge.

Na početku je minimalna brzina pristupa internetu u Hrvatskoj bila postavljena na 144 kbps da se od siječnja 2015. povećala na 1 Mbps. Takve su se odluke Hakoma izravno odrazile na ponudu ne samo HT-a već i drugih operatera pa nitko nije nudio niže brzine fiksnog interneta od propisane brzine.

Po novom Pravilniku o univerzalnim uslugama još su definirani i popusti koje davatelj univerzalne usluge mora dati socijalno ugroženim kategorijama korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close