Studenti razvijaju ideje i rješenja kojima će gradove učiniti pametnijim

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. kolovoz 2018. u 22:00
Vinko Lešić, Nedjeljko Perić, Hrvoje Novak, Tamara Hadjina, Tomislav Capuder, Paula Mamić i Anita Martinčević/Marko Lukunić/PIXSELL

Nagrade za najbolje projekte su putovanje na sajam u Dubai, patent za rješenje i projektna prijava na EU fond za nastavak rada.

Do početka srpnja ove godine bile su otvorene prijave za studentski program Imagine, Create, Innovate: Smart City, nastao u okviru Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT). Riječ je o neprofitnoj ustanovi na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) čija je jedna od temeljnih zadaća stvaranje inovacijske atmosfere kod mladih već u njihovim studentskim danima.

Na program Imagine, Create, Innovate: Smart City prijaviti su se mogli timovi studenata od 3 do 5 članova, saznali smo od docenta sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo Vinka Lešića, kao i da su nagrade za najbolje projekte putovanje na sajam u Dubai, patent za rješenje i projektna prijava na EU fond za nastavak rada. Navedeni je program među studentima dočekan s velikim interesom, komentirao je Lešić u razgovoru za Poslovni dnevnik, jer im pruža priliku za realizaciju njihovih ideja te da učine korak više uz redovni studijski program. Sada slijedi odabir ideja te izrada prototipova, dok je proglašenje pobjednika i uručenje nagrada zakazano za studeni. 

Energetska učinkovitost
"Iz mog dosadašnjeg međunarodnog iskustva, uvjeren sam da naše studentice i studenti imaju sve što je potrebno da formiraju originalnu ideju, a zatim da ju uz poticajnu atmosferu i provedu u djelo do konačnog inovativnog rješenja spremnog za patentiranje, međunarodno promoviranje, a svakako i daljnje istraživanje i razvoj. Nastojali smo uklopiti sav ovaj spomenuti inovativni i kreativni duh u naš program i sada željno iščekujemo vidjeti uspjeh sudionika i njihovih rješenja nakon završetka programa", dodao je. Do sada su, nastavio je, prikupili 16 prijavljenih ideja s 10 fakulteta koje uključuju preko 60 studentica i studenata. Među njima mogu se pronaći rješenja od urbanih vrtova preko elektrifikacije prometa, ubrzavanja i olakšavanja raznovrsnih usluga, povećanje kvalitete zraka te povećanja energetske učinkovitosti zgrada i rasvjete.

 

16 prijavljenih

ideja s 10 fakulteta koje uključuju preko 60 studentica i studenata

"Općenito, mogu reći da su naši studenti puni entuzijazma i motivirani činiti dodatne stvari uz redovan fakultetski program. Sve ove prijave nastale su tijekom ili neposredno prije ispitnih rokova, a prijavitelji su pokazali spremnost raditi i preko studentskih praznika. Zato mi je drago što smo ovdje kreirali upravo takvu priliku", poručio je Lešić. Vizija programa Imagine, Create, Innovate: Smart City podudara se u velikoj mjeri s vizijom ICENT-a, nastavila je Tamara Hadjina iz ICENT-a, i preklapaju se u nastojanjima da se poveća komercijalizacija visokotehnoloških proizvoda za podizanje konkurentnosti ekonomije i u nastojanju da se stvori poslovni i inovacijski ekosustav u kojemu su tehničke inovacije i na njima zasnovana ekonomija redovita pojava.

"Program će se provoditi svake godine s različitim tematskim fokusom. Već ova prva inačica nadmašuje naša očekivanja u smislu pružene podrške od hrvatskih poduzeća i studentskih udruga te konačno broja prijavljenih studenata. Kroz nešto više od mjesec dana podržalo nas je donacijama i sponzorstvima 12 poduzeća, a kroz partnerstvo i šest studentskih udruga koje djeluju na FER-u i drugim fakultetima", istaknula je Tamara Hadjina. Studenti će, kaže, kroz ovaj program profitirati prikupljajući iskustva kroz sudjelovanje u pisanju H2020 (Horizon) projektne prijave, inovacijski orijentirano učenje, istraživanje i razvoj, realizaciju ideje i iskustvo izrade prototipa, iskustvo patentne prijave, umrežavanje s tehničkim stručnjacima i medijsku vidljivost.

Konačno, za posebno uspješne studente može se pojaviti i mogućnost zaposlenja u ICENT-u i u partnerskim poduzećima, naglasila je sugovornica. Što se tiče stanja u Hrvatskoj kada je o pametnim tehnologijama riječ, preduvjet njihova integriranja u gradu podrazumijeva visoke energetske razrede građevina što je vrlo skupa investicija, kazao nam je docent sa Zavoda za visoki napon i energetiku Tomislav Capuder.

 

Lešić

Naši studenti imaju sve što je potrebno da formiraju originalnu ideju.

"S druge strane, razina svijesti danas definitivno je visoka, a barem četrdesetak gradova u Hrvatskoj ponose se vlastitim inovativnim i pametnim rješenjima, dok neki i cijelu razvojnu strategiju grade upravo oko tih pametnih rješenja. Ovo građani vide kroz one aspekte koji ih muče u svakodnevnom životu kao što su učinkovitiji promet, prijevoz ili javna uprava, no najveća financijska dobit često se postiže upravo u području energetike", kaže te dodaje da je energetska učinkovitost zgrada definitivno područje koje će značajno promijeniti energetske bilance, kao i međusobna koordinacija različitih gradskih infrastruktura: gospodarenje energijom, prometom, vodom, rasvjetom, otpadom i drugih.

Primjeri hrvatskih gradova
"Velika je uloga lokalnih zajednica, ali i razvojnih agencija koje posljednjih godina vrlo uspješno privlače i povlače europska sredstva i mijenjaju sliku Hrvatske na karti Europe. Osim znanstveno-istraživački institucija, svijetlih primjera je zaista mnogo – od Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske koja je bila i finalist prestižne europske nagrade u području održivog razvoja i energetske tranzicije do gradova i općina kao što su npr. Dubrovnik, Rijeka, Koprivnica u području održivog prijevoza i zbrinjavanja otpada ili Poreč, Split, Makarska i Karlovac koji postižu i impresivne poslovne rezultate upravo u razvoju tehnologija za pametne gradove.

Zagreb je nedavno formirao vlastiti odjel posvećen isključivo ovom tematskom području", komentirao je za Poslovni dnevnik. U konačnici, kaže i da je ovogodišnji program Smart City pokrenut upravo s ciljem pozicioniranja pozitivnih primjera uspješnosti u središte pozornosti te, naravno, s ciljem ohrabrenja mladih ljudi da u Hrvatskoj ostanu raditi i razvijati neku bolju budućnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close