Startup nacija – projekt posvećen inovativnom poduzetništvu

Autor: Lucija Špiljak , 28. siječanj 2021. u 22:00
Projekt sufinancira Europski socijalni fond/Pixabay

U Hrvatskoj je aktivno oko 500 startupa, što nas je pozicioniralo na treće mjesto za ovaj dio Europe, a oko 100 njih nalazi se u zagrebačkom Ziceru.

Infobip, Nanobit, Rimac Automobili, Agrivi… Ovo su imena samo nekih od hrvatskih startupova koji su nizom uspjeha u inozemstvu probudili hrvatsku IT i startup scenu koja, kako i sami njezini čelni ljudi kažu, postaje sve veća i življa.

Prema analizi tvrtke VentureXchange iz Zagreba za JI Europu, u Hrvatskoj je aktivno oko 500 startupa, što nas je pozicioniralo na treće mjesto za ovaj dio Europe, a oko 100 njih nalazi se u zagrebačkom Ziceru.

To je bio zasigurno bio jedan od povoda za nastanak projekta Startup nacija – Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja, u vrijednosti gotovo tri milijuna kuna.

Projekt, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, pokrenula je udruga GTF-Inicijativa za održivi rast, u suradnji s Ličko-senjskom županijom i Sveučilištem u Dubrovniku, a uključeni su i Deša – Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva, HUB 385, Startup udruga za poticanje poduzetništva i zapošljavanja mladih, LAG Srijem, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Hrvatska zajednica županija i Udruga osoba s invaliditetom Bolje sutra grada Koprivnice.

Cilj je, kažu iz GTF-a, poticanje stvaranja kvalitetne višesektorske suradnje između organizacija civilnoga društva, javnog i akademskog sektora koja doprinosi uravnoteženom razvoju i napretku hrvatskog gospodarstva.

“Treba iskorijeniti nepoduzetnički duh i razviti dinamičnu i inovativnu poduzetničku kulturu. To je moguće jedino mijenjanjem vrijednosnog sustava tako da se zajednica stavi u službu razvoja poduzetništva”, poručila je koordinatorica projekta Mary Ann Rukavina Cipetić iz GTF-a.

Projekt će trajati 30 mjeseci kroz kojih će se provesti ispitivanja javnog mnijenja, koja će mapirati specifične interese i potrebe građana kao podlogu za znanstvena istraživanja, uz smjernice za razvoj javnih politika i analize društvenih utjecaja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

J.d.o.o.   kako izbjeći PDV ..poreze i ostalo…

Je li ovo neka zezancija ili šta. Mi smo na dnu EU po investicijama u startupe. Pa samo Izrael ulaže milijarde EUR-a godišnje u statupe, a mi niti 1% tog iznosa.

New Report

Close