Sprej za nos koji ubija koronavirus: Čini virus bezopasnim i neaktivnim?

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2021. u 10:21
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Znanstvenici su razvili sprej za nos koji bi mogao spriječiti infekciju Covida-19 do dva dana, a u ljekarnama bi mogao biti već početkom ljeta ili kraja proljeća. Vijest o razvoju spreja objavilo je više svjetskih medija, ali obzirom na poplavu ovakvih i sličnih vijesti o tvarima koje navodno ‘ubijaju’ covid, treba biti oprezan prije konačne potvrde njegove efikasnosti.

Sprej za nos izrađen je od sastojaka koji su već odobreni za medicinsku uporabu, što znači da mu nije potrebno daljnje odobrenje za upotrebu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu sprej – koji je trenutno neimenovan – razvijaju od travnja prošle godine.U razgovoru za The Sunday Telegraph, vodeći istraživač dr. Richard Moakes rekao je kako je uvjeren da bi sprej mogao pomoći u ukidanju društvenih ograničenja i ponovnom otvaranju škola u Velikoj Britaniji, prenosi RTL.

Sprej, objašnjeno je, sprečava infekciju zahvaćajući virus u nosu i privlačeći ga. To znači da virus ne može pobjeći i čini ga neaktivnim i bezopasnim. Istraživači vjeruju da će uporaba spreja četiri puta dnevno biti dovoljna za opću zaštitu. Međutim, dovoljno je sigurno da se primjenjuje svakih 20 minuta ako je potrebno, na primjer, ako se korisnik nalazi u rizičnom okruženju, prenosi DailyMail.

Nazalni sprej SaNOtize s dušikovim oksidom (NONS) namijenjen je ubijanju virusa u gornjim dišnim putovima. To zaustavlja inkubaciju virusa u plućima. Razvio ga je SaNOtize Research and Development Corp sa sjedištem u Vancouveru u Kanadi. U neovisnim laboratorijskim testovima dokazali su da 99,9% učinkovito ubija virus.
Pankaj Sharma, profesor neurologije i direktor Instituta za kardiovaskularna istraživanja u Royal Hollowayu, rekao je: “Ovo je značajan napredak u liječenju Covida-19”.

Komentirajte prvi

New Report

Close