Softver iz Kaštel Sućurca na belgijskom institutu, klijenti i Heidelberg, Stanford…

Autor: Josipa Ban , 22. siječanj 2023. u 22:00
Softver analizira milijune slika/Karmensolutions

Da bi pomogla suprugu, astrofizičarka Ana Bedalov osmislila rješenje za analizu slika i videa.

Poduzetnica Ana Bedalov zna sve prednosti koje pruža dobar softver za analizu slika. Astrofizičarka iz Kaštel Sućurca koristila ga je i u analizi slika iz svemira.

No njezin suprug, koji radi u području mikroskopije, nije imao takav alat. Pretražujući bespuća interneta i uvidjevši da na tržištu nema dostupnog softvera za analizu slike, poduzetna Ana Bedalov bacila se na posao. Prvi joj je motiv bio olakšati posao suprugu, no apetiti su se s vremenom povećali.

Danas joj na tome zahvaljuju brojni svjetski znanstvenici koji softver startupa KARMENsolutiona koriste na nekim od najprestižnijih svjetskih sveučilišta i instituta, a koji im uvelike olakšava i ubrzava posao. Tijekom koronakrize softver je nadograđen te se danas koristi i za analizu videa u akvakulturi u Norveškoj i Čileu.

2

ogranka čine grupu KARMENsolution - KARMENscience i KARMENstudio

U samo četiri godine
Sav taj uspjeh Ana Bedalov uspjela je ostvariti u samo četiri godine. Velika joj je pomoć bio i programer Saša Kijuk, prvi zaposlenik koji se zbog posla u KARMENsolution s obitelji preselio iz Zagreba u Kaštel Sućurac.

“Danas KARMENsolutions platforma za analizu slika i videa ima više od milijun linija koda. Od toga desetinu čini umjetna inteligencija koju je dizajnirao i napravio Saša”, ističe Bedalov koja je početni razvoj i prve plaće programeru Saši plaćala iz vlastitog džepa, odnosno od plaće koju je zarađivala kao konzultantica. Danas su stvari bitno drugačije.

“Početna je ideja bila da razvijemo veliku platformu kojom bi nudili SaaS usluge, odnosno da znanstvenicima brzo i efikasno složimo skripte za određeni problem u analizi slika”, objašnjava osnivačica startupa.

Osnivačica startupa Ana Bedalov koristila ga je i u analizi slika iz svemira/Karmensolutions

To su i uspjeli, a danas KARMENsolutions broji 11 zaposlenih te ima jedinstven i bez konkurencije AI proizvod u svijetu. Plan im je, naravno, zauzeti što je moguće veći tržišni “kolač”, a fokusirani su na znanstvenike koji se bave istraživanjem života.

“Riječ je o znanstvenicima koji za potrebe istraživanja moraju analizirati na tisuće slika s mikroskopa. Ta im ručna analiza zna oduzeti i do nekoliko mjeseci, a naš softer, baziran na umjetnoj inteligenciji, proces automatizira te ga čini bržim i efikasniji, a usto dobivaju precizne podatke. Naša tehnologija omogućuje pregled daleko više slika, a to znači i bolju statistiku koja u konačnici dovodi do boljih lijekova i otkrića u znanosti”, objašnjava Bedalov.

Kao primjer navodi istraživanja Parkinsonove bolesti, odnosno degeneraciju tzv. glijalnih stanica u mozgu. Istraživači danas pokušavaju shvatiti kako se deformiraju i kako ih ponovo učiniti funkcionalnima.

Glijalne stanice stoga uzgajaju na staklu te prate njihovo ponašanje kada im daju određene lijekove. Sve to snimaju mikroskopom te dobivaju na milijune slika koje im omogućuju praćenje ponašanja stanice. Softver KARMENsolutinos radi analize tih slika pomažući znanstvenicima da lakše i brže dođu do rezultata.

“Mi znanstvenicima omogućujemo da rade svoj posao – znanost, a ne da troše mjesece na analizu slike”, ističe Bedalov dodajući da tim KARMENsolutionsa uistinu voli svoj posao. “Pravo je zadovoljstvo kada vidite da ste uistinu pomogli doći do znanstvenog otkrića”, kaže Bedalov.

Njihovo rješenje prepoznali su neka od najprestižnijih sveučilišta i instituta u svijetu. Softver iz Kaštel Sućurca tako koriste znanstvenici s velikog belgijskog Imec instituta za biotehnologiju. Klijent im je i Sveučilište u Heidelbergu, američki Stanford, Creighton, KU Leuven u Belgiji.

Počeli su raditi i za male tvrtke koje rade klinička istraživanja za znanstvene institucije ili farmaceutske tvrtke. Plan im je ove godine, otkriva Bedalov, dodatnim ulaganjem u marketing privući što je moguće više klijenata te pojačati suradnju i sa znanošću, ali i privatnim laboratorijima.

KARMENsolutions, startup iz Kaštel Sućurca s 11 zaposlenih/Karmensolutions

Poduzetnica Bedalov otkriva i da je kompanija prošla vrlo težak period tijekom koronakrize. Znanstveni su laboratoriji u tom periodu bili zatvoreni, a njihovi ugovori zamrznuti. No snašli su se.

Tada su se, naime, okušali u još jednoj niši – akvakulturi. Sa svojim rješenjem analize videa u akvakulturi osigurali su pravu renesansu inspektorskim tvrtkama koje brinu o bioobraštanju, odnosno nakupljanju biljaka, algi te malih životinja na mreže, odnosno kaveze u ribogojilištima. Zanimljivo, svoje su rješenje odlučili primijeniti u Norveškoj na uzgajalištima lososa.

“Znali smo da se u uzgoju lososa primjenjuju tehnički najnaprednija rješenja u akvakulturi, da je najbolji u Norveškoj i da je skup. To je bilo otprilike sve što smo znali”, smije se Bedalov. No, od 2020. kada su kao KARMENstudio krenuli i u tu nišu, ne samo da su puno naučili već su uvelike unaprijedili održavanje kaveza na četiri velika uzgajališta lososa u Norveškoj, te odnedavno i dva u Čileu.

A kako su ih unaprijedili? Inspekciju kaveza i mreža na uzgajalištima kontroliraju flote ROV robota koje snimaju stanje. Inspektori potom pregledavaju snimke te na temelju njih odlučuju kada treba čistiti ili krpati kaveze, koliko je ribe u kavezu, u kakvom je stanju.

Štede novac i prirodu
“Razvili smo šest usluga koja rješavaju šest njihovih problema. Naš softver donosi točnu shemu koliko je i gdje mreža obrasla algama i travama. Također, softver može predvidjeti na kojim će mjestima bilje brže rasti. Mjeri i masu ribe, broji je u transferu, prati dinamiku hranjena.

Zahvaljujući našem rješenju tehnolozi mogu donijeti puno bolje odluke i za ribogojilište, a i za sebe. Pokazalo se da zahvaljujući softveru kaveze peru 40 posto rjeđe. Time štede novac, a čine uslugu i moru jer kavezi na sebi imaju premaz od bakra koji se prečestim pranjem ispire na morsko dno i šteti bioraznolikosti”, objašnjava Bedalov.

I ovo je njihovo inovativno rješenje jedinstveno na tržištu, pa im je plan širenje i na druga tržišta, ali i druge kulture.

Komentirajte prvi

New Report

Close