Samsung uspijeva oblikovati novu eru povezanoga života

Autor: Martina Strukić/VL , 13. rujan 2018. u 22:00
Impresivna pozornica zauzimala je cijeli paviljon izložbenoga prostora u Berlinu/Martina Strukić

Na najvećem sajmu potrošačke elektronike, IFA-i u Berlinu, korejski tehnološki div se nije libio pokazati cijelu lepezu novosti, od mobitela i TV-a do kućanskih aparata.

IFA (Internationale Funkausstellung) je zasigurno najutjecajniji europski sajam suvremenih tehnologija i inovacija, a ove godine u Berlinu se predstavilo gotovo 2000 izlagača. Na sajmu su izloženi brojni noviteti, a ako bismo trebali izdoviti 'highlightse', to bi svakako bili televizori u 8K rezoluciji, najava 5G mreže i upotreba umjetne inteligencije u cilju olakšavanja svakodnevnog života.

Od premijera koje su oduševile svakako valja izdovojiti sljedeće: Huaweijeva sestrinska tvrtka Honor održala je u Berlinu europsku premijeru svog pametnog telefona za gejmere – Honor Play. Samsung je, pak, u Berlinu, na pozornici koja je zauzimala cijeli paviljon, prikazao nedavno premijerno predstavljeni smartphone Galaxy Note9, ali i brojne druge uređaje za kućanstvo. Naravno, najviše pozornosti privukao je njihov 8K televizor. Model Q900R radi na Samsungovoj QLED tehnologiji i dolazi u četiri veličine ekrana – 65, 75, 82 i 85 inča. 

Kontinuirana integracija napretka
Jasno, pošto još uvijek baš i nema sadržaja snimljenog u 8K rezoluciji, televizor je opremljen tehnologijom upscalinga na tu rezoluciju.Drugim riječima – sam će sadržaj prebaciti u 8K rezoluciju i omogućiti gledatelju, zahvaljujuči realnoj slici, gotovo pa 3D doživljaj. Televizori, logično, uživo izgledaju spektakularno, a na domaće tržište trebali bi stići do kraja godine. Samsung svojim korisnicima pruža velik raspon vrhunskih AI (umjetna inteligencija) i IoT (internet stvari) proizvoda i usluga koje se temelje na širokom asortimanu televizora, monitora, kućanskih uređaja i, naravno, mobilnih uređaja.

 

85 inča

najveća veličina ekrana novih Samsungovih televizora u rezoluciji 8k

"Nastojimo oblikovati novu eru povezanog života, u kojoj naši proizvodi i usluge neprimjetno međusobno djeluju kako bi život korisnika učinili pametnijim i zabavnijim", rekao je Hyun Suk (HS) Kim, predsjednik Odjela korisničke elektronike. Samsung je posljednjih mjeseci najavio ulaganja u iznosu od više milijardi dolara kako bi kontinuiranom integracijom napretka u sve tehnologije i usluge korisnicima pružio AI i 5G mrežu. U njegovim AI laboratorijima koji se nalaze diljem svijeta, uključujući i nedavno otvoreni na Cambridgeu u Velikoj Britaniji, radit će tisuću renomiranih AI stručnjaka do 2020. godine.

Oni će razvijati i dizajnirati AI za korisnike, koja će kontinuirano učiti i unaprjeđivati živote korisnika na još inteligentniji, korisniji i osobniji način. Samsung je također najavio u Berlinu i The Wall, vrhunski Micro LED zaslon dizajniran za poslovne ili javne prostore. Sa self-emitting tehnologijom zaslona i modularnim dizajnom, The Wall je potpuno prilagodljiv te korisnici imaju slobodu odlučivanja o tome kako uklopiti zaslon u svoj prostor. Uz to, Samsung je predstavio novi 49-inčni model u The Frame liniji, uz "Easy Discovery" dodatak, čime se korisnicima omogućava jednostavan pristup specijalno obrađenim umjetničkim djelima koja se mogu prikazivati na zaslonu bez potrebe za sortiranjem kroz stotine opcija.

Također, internetska trgovina Art's Art se nastavlja širiti, s više od 850 umjetničkih djela nekih od najpoznatijih svjetskih umjetničkih institucija, uključujući Berlinski državni muzej, Muzej Victoria & Albert i Tate. Globalno, suvremeni životi kreću se prema dinamičnijim tehnologijama, očekujući od njih da igraju više uloga kod kuće. U skladu s tim trendom, kuhinja postaje središte kuće, a uređaji djeluju kao inteligentni osobni asistenti. U konačnici, ljudi žele preobraziti svoje živote kod kuće. Nadovezujući se na trend, Samsung je zadovoljio potrebe razvoja domova i životnih stilova potrošača s punim nizom najsuvremenijih AI i IoT rješenja.

Personalizirani pomoćnici
Uz Family Hub hladnjak, korisnici mogu uživati u povezanom životnom iskustvu kako bi kuhinjski život još više bio prikladan i zadovoljavajući. Koristeći veliki zaslon osjetljiv na dodir kao upravljačku ploču, hladnjak može jednostavno upravljati povezanim uređajima, uključujući uređaje treće strane. Tu je i revolucionarna perilica za pranje rublja Quick Drive koja može oprati rublje u pola vremena bez ugrožavanja performansi pranja, oslobađajući tako vrijeme korisnika. Osim toga, njegov Q-rator sustav za njegu rublja s AI služi kao personalizirani i inteligentni pomoćnik, a Laundry Planner smanjuje potrošnju vremena na pranje rublja, dopuštajući korisnicima da započnu i zaustave pranje rublja prema njihovom rasporedu.

 

Suk Kim

Nastojimo omogućiti da naši proizvodi i usluge neprimjetno međusobno djeluju kako bi život učinili pametnijim i zabavnijim.

Na IFA-i je predstaljen i  Galaxy Note9. Dostupan je u dvije inačice, memorijskog kapaciteta 128 odnosno 512GB, s mogućnošću proširenja memorije na jedan terabajt s pomoću microSD kartice.  Zahvaljujući bateriji kapaciteta 4000 mAh, korisnicima omogućava razgovore, dopisivanje i igranje igara bez brige o tome da li će ju trebati dopnjavati tijekom dana a pomoću inteligentne kamere korisnicima pomaže da snime savršenu fotografiju, svaki put. S Pen olovka prepoznatljiv je dio Note serije, sada nudi potpuno drugačiji način korištenja uređaja.

I ona je unaprijeđena te sad uključuje Bluetooth tehnologiju, koja ju pretvara u daljinski upravljač za telefon, tako da je uz svega jedan klik moguće snimiti selfije, upravljati prezentacijama i videozapisima, čak i kada je telefon udaljen 10 metara. "Naš je cilj diktirati trendove, predstavljati pionirske pothvate i nagraditi vjerne kupce inovacijama koje olakšavaju svakodnevicu. Uz mobitele i televizore, jako smo ponosni na našu liniju bijele tehnike koja olakšava život i omogućuje upravljanje putem mobitela. 

Posebno bih istaknuo novu perilicu rublja koja štedi energiju, potrošnju vode i omogućuje ubacivanje odjeće čak i kad je već započeo ciklus pranja", objasnio je Milan Vujović, direktor marketinga tvrtke Samsung. LG je, pak, oduševio linijom proizvoda za kuhinju kojima je moguće upravljati iz daljine, a posebnu bažnju audiofila privukao je danski brend Bang&Olufsen koji je predstavio, među ostalim, zvučnik Beosound Edge dizajniran po uzoru na kovanicu, a kojim se upravlja – kotrljanjem. Što se, pak, tiče najavljene 5G mreže, stručnjaci kažu da će predstavljati sličnu revoluciju ko što je bila pojva 3G mreže jer brzine downloda i uploada koje omogućuje danas su još nezamislive.

Komentirajte prvi

New Report

Close