“Robotika nije ‘ubojica poslova’ već kooperativna tehnologija od koje i učimo”

Autor: Lucija Špiljak , 06. listopad 2021. u 22:01
Foto: Pixabay

Hrvatski i talijanski stručnjaci iz znanosti i gospodarstva o primjeni robota i automatizaciji proizvodnje, uvođenju u tvrtke i utjecaju robota na obrazovni sustav, u kojem ih rado usvajaju.

Sveprisutnost robotike i umjetne inteligencije – od proizvodnje, poljoprivrede, logistike, transporta pa sve do obrazovanja, zdravstva, energije, zrakoplovstva i vojske – traži sve više razgovora i edukacije jer je revolucija robotike već u tijeku, a pritom je važno obratiti pozornost na etiku i na zakonski dio. Prepoznalo je to i Veleposlanstvo Italije u Hrvatskoj koje je na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) organiziralo konferenciju Robotics – From the Workshop to the Market, okupivši znanstvenike, profesore i inženjere iz Italije i Hrvatske. Razgovarali su, između ostalog, o korištenju robotike, naprednoj automatizaciji u proizvodnoj industriji, uvođenju naprednih tehnologija u tvrtke te o utjecaju robotike na obrazovni sustav, inovacije i poduzetništvo. Time su, kažu, nastojali dodatno ojačati suradnju između talijanskih i hrvatskih stručnjaka, istraživača, državnih institucija i kompanija u industriji.

Na jednom od okruglih stolova intrigantna je bila tema o educiranju novih generacija o inovacijama, istraživanju, kreativnosti i poduzetništvu.

Gdje počinje zabavni dio

Predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza Ana Sović Kržić smatra da je važno mlade naučiti kako se koristiti robotikom jer će ona biti prisutna u svim područjima.

“Djeca počinju rano s nekom vrstom robotike jer koriste ruke dok nešto izrađuju i kada se, primjerice, krenu igrati s kockicama. Želimo da nauče slagati elektroničke uređaje i razumjeti ono što nije nužno na računalu. Važna je praksa i učenje kako raditi u timu pa nastojimo kombinirati različita iskustva. Imamo više robota – za djecu vrtićke dobi, za osnovnoškolce i srednjoškolce. Uvijek pokušavamo naći djecu koju zanimaju roboti, vodimo ih i na natjecanja, a nedavno su se s RoboCupa vratili kao viceprvaci pojedinačno i treći u svijetu ekipno. Djeca pripremaju projekte koji rješavaju probleme u zajednici, stalno uče novo, sami stvaraju. Pritom učiteljima želimo približiti to da roboti neće preuzeti njihov posao, već da mogu biti dobar alat u nastavi”, istaknula je Sović Kržić.

Koordinator PRISMA laboratorija za inteligentnu robotiku i kognitivne sustave na Sveučilištu u Napulju Federico II, Bruno Siciliano, rekao je da već imamo percepciju što su umjetna inteligencija (AI) i računarstvo, no da robotika dodaje fizičku dimenziju AI-ju i tad, kaže, počinje zabavni dio koji privlači puno mladih.

“Već nekoliko godina razmišljamo okupiti druge istraživačke laboratorije. Danas se na robotiku gleda kao ‘ubojicu poslova’ koja će zamijeniti ljude, a zapravo je riječ o kooperativnoj tehnologiji. Pohvalno je što robotiku već dovodimo i u škole. Volim ići na događaje koji nisu vezani uz robotiku, već uz npr. psihologiju, neuroznanost jer će se dogoditi veliki korak dalje; ljudi čine najvažniji dio cijelog protokola pa tako i suradnja različitih područja”, istaknuo je.

Voditelj regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije na FSB-u, profesor Bojan Jerbić, kaže da mlade generacije pokazuju veliki interes za nove tehnologije, a upravo njegov fakultet već nekoliko desetaka godina obrazuje automatičare i robotičare. Nedavno je na FSB-u pokrenut novi sveučilišni studij mehatronike i robotike koji je već na prvom upisnom roku popunio kvotu od 60 studenata.

Humanoidna uči iz iskustva

Jerbić je pojasnio da je tržište medicinskih robota najbrže rastući segment medicinske tehnike, zahvaljujući čemu se kirurzi rasterećuju zahtjevnih fizičkih vještina, pouzdanost zahvata raste, smanjuje se vjerojatnost komplikacija, a pacijenti se brže oporavljaju. Direktor talijanskog Instituta za tehnologiju u Genovi, Giorgio Metta, bavi se humanoidnom robotikom koja se može prilagođavati i učiti iz iskustva, a vjeruje da će buduće generacije, koje će biti digitalne, proizvoditi nove i još bolje tehnologije.

Komentirajte prvi

New Report

Close