‘Razbijača valova’ žele u SAD-u i Brazilu

Autor: Lucija Špiljak , 21. listopad 2019. u 22:00
Zlatno odličje i Grand Prix dobili Šibenčani Mario i Ivan Ljubičić za električni bicikl

Domaći inovatori na međunarodnoj smotri u Zagrebu osvojili 71 odličje.

Više od 160 izlagača-inovatora iz Hrvatske i svijeta predstavilo je svoje inovacije na 17. Međunarodnom sajmu inovacija Arca 2019 prošlog tjedna u Zagrebu, u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske.

Domaći su se inovatori na 'svom' terenu okitili s 22 zlatna odličja, 16 srebrnih i 33 brončanih. S dvije zlatne medalje i glavnom nagradom Arce Grand Prix, konkurenciju su 'pomeli' Mario i Ivan Ljubičić, članovi šibenskog Društva inovatora Faust Vrančić, zahvaljujući projektu Guide B – posebnom optimiziranom električnom biciklu za komunikaciju turističkih sadržaja, koji je izazvao veliki interes turističkih zajednica.

S dvije medalje, onom Arce i Međunarodne organizacije nacionalnih udruženja inovatora (IFIA), slavio je Tomislav Pokrajčić, direktor zagrebačkog poduzeća Jel-Tom s projektom Box barijera za zaštitu od poplave koja se puni vodom, tzv. razbijačem valova. Prvi put Arcu je posjetio i Alireza Rastegar, predsjednik IFIA-e, koji je Pokrajčiću otkrio da ga prate već duže vrijeme te da su upravo on i njegovo poduzeće u Top 19 najvećih inovatora svijeta, i to na drugom mjestu.

Kako nam je kazao Pokrajčić, uskoro mu u posjet dolaze investitori iz Singapura, Malezije, Brazila i SAD-a koji su pokazali velik interes za njegov izum. "Ako dogovori dobro prođu, to će značajno utjecati i na našu radnu snagu. Trenutačno zapošljavamo 15 ljudi, no imamo najveće kapacitete na Balkanu pa će sa značajnim investicijama biti potrebe i za 50 do 100 djelatnika više", otkrio je Tomislav Pokrajčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close