Prva virtualna glavna skupština održana preko Zooma uz pomoć mobilnog ‘appa’

Autor: Bernard Ivezić , 28. svibanj 2020. u 22:00
Mon Perin je preko interneta provelo glavnu skupštinu na kojoj je sudjelovalo 20 ljudi

Turističko dioničko društvo Mon Perin iz Bala u srijedu je preko interneta provelo glavnu skupštinu.

Prva virtualna glavna skupština u Hrvatskoj uredno se održala preko Zooma. Turističko dioničko društvo Mon Perin iz Bala, čiji je osnivač i većinski vlasnik Plinio Cuccurin, u srijedu je preko interneta provelo glavnu skupštinu na kojoj je sudjelovalo 20 ljudi. Formalno su bila zastupljena glasačka prava 160 dioničara koji nose 76 posto temeljnog kapitala.

Gordana Martinić-Jerčić, direktorica i suosnivačica Codex Sortiuma, tvrtke koja je tehnički odradila skupštinu kaže da je ovo dokaz da se virtualne skupštine dioničara mogu raditi i u Hrvatskoj.

“Virtualna glavna skupština Mon Perina napravljena je korištenjem dva IT sustava, koja su se nadopunjavala. Jednim dijelom konferencija se održala preko Zooma, a drugim preko mobilne aplikacije koju je razvio Codex Sortium”, kaže Martinić-Jerčić. Pojašnjava da je za pravnu legalnost skupštine ključna njihova mobilna aplikacija dok video-konferencijski sustav nije zadan.

Umjesto Zooma može se koristiti i WebEx, Teams ili bilo koje slično rješenje. Navodi da je princip provođenja skupštine bio sličan onim, klasičnima.

U ovom slučaju su sudionici nakon prijave na konferenciju dobili Zoom link i poveznicu na mobilnu aplikaciju koje su trebali instalirati prije skupštine.

“Da bi se moglo pristupiti glavnoj skupštini trebalo se prvo prijaviti na Zoom i preko njega obaviti videoidentifikaciju. Tu se utvrđivalo i da li je osoba dioničar, opunomoćenik ili samo promatrač. Nakon toga bi dobio odobrenje da na mobilnoj aplikaciji može ili glasovati ili samo pratiti tijek dnevnog reda”, kaže Martinić-Jerčić.

Dodaje da su sudionici s pravom glasamo mogli odmah nakon svakog glasanja vidjeti kako su oni glasali, a kad bi svi glasali mogli su vidjeti i ukupan rezultat glasanja. Sve im je to bilo instantno vidljivo na mobitelu.

“Kombinacijom dva IT sustava postigli smo da se može točno utvrditi broj sudionika, njihovi identiteti, provesti brojanje glasova i sve drugo što propisuje zakon”, zaključuje Martinić-Jerčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close