Prijave ‘mutnih posla’ i online, bez straha od odmazde

Autor: Suzana Varošanec , 06. svibanj 2022. u 07:00
Tehnologija sve više ulazi i u tradicionalne djelatnosti poput prava i compliancea/Shutterstock

Poslodavci s više od 50 zaposlenih i svi obveznici propisa o sprečavanju pranja novca moraju uspostaviti sustav prijave nepravilnosti i zaštite zviždača.

Iz brzorastućeg područja legaltecha nude se IT alati kao značajna pomoć poslovnim subjektima u prilagodbama novim zakonima. Takav je primjer softver za zviždače. Potvrđujući da tehnologija sve više ulazi i u tradicionalne djelatnosti poput prava i compliancea i ondje nalazi punu primjenu, razvijen je i Whistleblower Software.

Riječ je o vodećem rješenju prepoznatom po učestalom korištenju tvrtki i odvjetničkih društava u svijetu, za koje je varaždinsko Odvjetničko društvo Porobija & Špoljarić sačinilo prilagodbe za obveznike novog Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti te gotovo rješenje već nude svojim klijentima.

Partner i odvjetnik Marko Benčić, stručnjak za ovo područje, navodi da je ovaj automatizirani sustav za prijave nepravilnosti u radnoj okolini zamišljen kao jednostavan i potpuno user friendly pa online platforma (SaaS) osigurava potpunu usklađenost sa svim propisima o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

Intuitivno za firme i radnike
Dostupna je, kaže, 24 sata u danu, odmah po ugovaranju usluge te ne zahtijeva dodatne instalacije. “Sustav je iznimno intuitivan za poslodavce i zaposlenike. U samo par minuta omogućuje preslikavanje unutarnje organizacije poslovanja u korisničko sučelje platforme, što je naročito bitno u sustavima s posloženom organizacijom poslovanja.

Prednosti novih tehnologija, tako i ove, su novčane i vremenske uštede u poslovanju, uz povećanje efikasnosti, transparentnosti i, što je najbitnije, zadovoljstva zaposlenih koji će odsad bez straha od odmazde moći prijavljivati potencijalne nepravilnosti”, kaže Benčić.

Rješenje je lansirano na tržište u pravom trenutku: 23. travnja stupio je na snagu navedeni novi propis pa će se brzo u praksi testirati interes za primjenu novog alata čije uvođenje predstavlja izdatak, iako ne velik jer je strukturiran prema veličini poslodavca i broju zaposlenika.

Benčić

Pučki pravobranitelj i trgovačka društva morat će reagirati na prijave i poduzeti daljnje korake.

U svim članicama EU poslodavci s više od 50 zaposlenih i svi obveznici propisa o sprečavanju pranja novca zakonski moraju uspostaviti sustav prijave nepravilnosti i zaštite zviždača.

Novim se pravilima jača pravna zaštita zviždača i postupak prijave nepravilnosti pojednostavnjuje, dok se zakon usklađuje s Direktivom koja nalaže uvođenje u nacionalna zakonodavstva mehanizama zaštite prijavitelja nepravilnosti.

I to uvođenjem sustava prijavljivanja kroz 3 razine: uz interne kanale za prijavljivanje to su i prijavljivanje nadležnim tijelima te javno/medijsko razotkrivanje nepravilnosti, s time da se prijavitelj sad može odmah obratiti tijelu za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti – to je Pučki pravobranitelj.

Zatim, potrebno je ispunjavati i obvezu pružanja povratnih informacija prijaviteljima nepravilnosti. Pučki pravobranitelj i trgovačka društva, navodi Benčić, morat će reagirati na prijave i poduzeti daljnje korake u propisanim rokovima te sprečavati odmazde i pružati učinkovitu pravnu zaštitu.

Interes odgovornog poslodavca
“U narednim mjesecima očekuje se puna primjena novih pravila kod hrvatskih poslodavaca. Sustav mora biti uređen i pravno i tehnički, te mora omogućavati zaposlenicima da anonimno i s punim povjerenjem podnose prijave kršenja zakona i drugih ozbiljnih pitanja u tvrtki, bez obzira na to jesu li se one dogodile u prošlosti ili u sadašnjosti i traju.

Poslodavci moraju osigurati i da anonimni prijavitelji prate status svoje prijave, a da im u tom procesu bude osigurana anonimnost, i upravo je to jedna od glavnih značajki Whistleblower Softwarea”, kaže Benčić.

Novim Zakonom izričito se propisuje da i osobe koje su anonimno prijavile nepravilnost, ali im je naknadno utvrđen ili otkriven identitet, imaju isti status zaštite kao i prijavitelji koji su se odmah otkrili. Izrijekom je propisano da će nadzor nad provođenjem zakona provoditi nadležna tijela po posebnim propisima kojima je određen inspekcijski i drugi nadzor.

Prema tome, kaže Benčić, nadzirat će se poslodavci obveznici zakona koji sadrži i prekršajne odredbe. “Jasno je vidljiva namjera Europske unije za daljnjim osnaživanjem sustava zaštite zviždača kao i jačanjem svijesti građana o važnosti prijavljivanja nepravilnosti radi zaštite javnog interesa, ali i interesa svakog društveno odgovornog poslodavca”, poručuje Marko Benčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close