Premijera Beethovenove 10. simfonije koja je završena uz pomoć umjetne inteligencije

Autor: Lucija Špiljak , 07. listopad 2021. u 16:51
10.06.2021 Siegburg Rhein Sieg Forum; Beethoven Orchester Bonn Tonaufnahmen Beethovens 10. - The AI Project Freigabe nur für redaktionelle Nutzung im Rahmen der aktuellen Berichterstattung und Dokumentation. Jede weitere Nutzung nur nach Rücksprache mit der abgebildeten Personen!

Jedan od najvećih kulturnih projekata u svijetu.

Deutsche Telekom, u suradnji s grupom međunarodnih glazbenika i stručnjaka za umjetnu inteligenciju, u subotu 9. listopada će predstaviti jedan od najvećih kulturnih projekata u svijetu – završenu 10. simfoniju Ludwiga van Beethovena.

Na projektu Beethovenove 10. simfonije, koji je započeo u lipnju 2019. godine, radilo se punih 730 dana, a u njegovoj realizaciji je sudjelovalo 10 znanstvenika i stručnjaka iz područja umjetne inteligencije koji rade na Harvardu i Cornellu, 56 glazbenika iz simfonijskog orkestra Bonn, orguljaš Cameron Carpenter, a sve pod vodstvom dr. Matthias Rödera, nagrađivanog glazbenika i tehnološkog stratega.

Odabir upravo 10. simfonije potaknut je 250. godišnjicom rođenja Ludwiga van Beethovena, jednog od najpoznatijih svjetskih skladatelja, koji je u zadnjoj godini svoga života započeo pisanje 10. simfonije, koju nažalost nikad nije završio, čime je svijet ostao uskraćen za još jedno remek djelo. Završetak Beethovenove „desete“ nastao je kao odgovor na pitanje može li umjetna inteligencija biti kreativna.

Umjetna inteligencija za umjetničku ostavštinu

Kako bi se projekt uspješno realizirao, umjetnom inteligencijom analizirana je cijela Beethovenova umjetnička ostavština – simfonije, note, glazbene skice i partiture, koje su pretvorene u strojni čitljivi oblik. Zatim je odabrana najprimjenjivija metoda strojnog učenja, pri čemu su korišteni algoritmi za obradu glasa jer se glazba, poput jezika, sastoji od malih jedinica – slova ili nota – koje daju smisao jedino kada se smisleno slože, što je bilo posebno bitno za ovaj eksperiment.

Nakon dvije godine napornog rada, 66 GB materijala, više od 10.000 razmijenjenih dokumenata te 10.000 muzičkih snimaka i dva milijuna nota kojima se uvježbala umjetna inteligencija, simfonija će svoju premijeru imati 9. listopada 2021. godine s početkom u 19:00 sati u Telekom Forumu u Bonnu. Još jedan nastup održat će se 27. listopada u Elbphilharmonie, jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana klasične glazbe na svijetu.

Svjetska premijera Beethovenove 10. simfonije moći će se pratiti uživo putem web stranice, a diskografska kuća BMG objavit će i album „Beethoven X – The AI Project” na CD-u i u digitalnom obliku na svim platformama. Do tada je moguće poslušati kratki audio zapis 10. simfonije, kojem se može pristupiti ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close