Smart Industry
Smart Industry

Povezivost će postati ljudsko pravo, a 6G donijeti promjene koje još ne možemo niti zamisliti

U nadolazećim godinama treba očekivati ubrzani trend primjene uređaja povezanih na Internet, a poduzeća koja prihvate potpunu povezivost imat će značajnu konkurentsku prednost.

Borivoje Dokler
11. listopad 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Prema posljednjem istraživanju Eurostata o konzumaciji pametnih proizvoda povezanih s internetom, značajno je porastao njihovo korištenje što jasno ukazuje na njihovu svu veću važnost u modernom životu. Slobodno možemo reći da bi u skoroj budućnosti povezivost mogla postati ljudsko pravo, jer će svaki građanin htjeti.

Iako je 5G tehnologija još uvijek u procesu šire implementacije, možemo pretpostaviti da će se daljnji napredak nastaviti u smjeru 6G-a, koji će donijeti nove, mnogima do sada teško zamislive mogućnosti koji će promijeniti mnoge aspekte života. Vodeće stručnjake iz tehnoloških kompanija i analitičate upitali smo kako povezivost danas utječe na poslovni i osobni život, što po tom pitanju možemo očekivati u budućnosti i kakve bi promjene mogla donijeti 6G tehnologija.

Vedran Dakić, voditelj katedre za operacijske sustave pri Algebri, kaže kako rezultati Eurostatovog istraživanja nisu iznenađujući, a s obzirom na sveopću prisutnost pametnih uređaja u svakodnevnom životu i poslovanju, možemo očekivati da će se taj rast i nastaviti u budućem razdoblju. “IoT (Internet of Things) rješenja i povezanost igraju ključnu ulogu u svim procesima poslovanja, logistici, analitici podataka, ali i obrazovanju i drugim aspektima digitalnog društva, a prema izvješćima kuće McKinsey, 5G tehnologija jedna je od glavnih osnova za razvoj društva.

10

posto Hrvata koristi se nekim od IoT sustava, a kao glavne razloge nekorištenja navode manjak potrebe za takvim uređajima, visoku cijenu i zabrinutost za sigurnost

Ako pak gledamo podatke za Hrvatsku, tu je slika nešto drugačija. Istraživanje o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u kućanstvima i kod pojedinaca, koje je proveo Državni zavod za statistiku, prvi je puta za 2022. godinu obuhvatilo i rezultate vezane za korištenje IoT tehnologija u kućanstvima te pokazalo da kao društvo u korištenju pametnih rješenja u kućanstvima dosta loše stojimo. U svim navedenim kategorijama manje od 10 posto ispitanika koristi se nekim od IoT sustava, a kao glavni razlozi nekorištenja navode se manjak potrebe za takvim uređajima, njihova visoka cijena i zabrinutost za sigurnost tj. mogućnost hakiranja uređaja.

Iz toga je očigledno da postoji značajan prostor za edukaciju stanovništva o prednostima korištenja digitalnih rješenja u svakodnevnom životu i radu”, kaže Dakić i dodaje kako povezivost uređaja ima brojne prednosti – od poboljšanja produktivnosti, lakšeg pristupa globalnom tržištu i bržeg razvoja inovacija. “Uvođenje 5G tehnologije bio je prvi preduvjet za podizanje kvalitete povezanosti podataka i uređaja, ali i za poboljšanje korisničkog iskustva u segmentima gdje latencija (brzina odaziva, odnosno, kašnjenje u prijenosu podataka) igra značajnu ulogu, kao što su virtualna ili proširena stvarnost, gaming, rad na daljinu, autonomna vozila, robotika i slično.

  Naravno, tu su i brojni izazovi, prije svega u aspektu infrastrukture koja još uvijek nije na odgovarajućoj razini u velikom dijelu ruralnih dijelova zemlje pa su tamo i brzine interneta lošije od očekivanih. Iako je 6G tehnologija još uvijek u razvoju, za očekivati je da će ona donijeti još veći napredak u brzinama prijenosa podataka, kraće kašnjenje i bolju povezanost u urbanim i ruralnim područjima. Ipak, pred Hrvatskom, ali i EU je još puno posla, prvo na poboljšanju i razvoju trenutne infrastrukture za koju se očekuje da će do 2030. u potpunosti podržati 5G tehnologiju, a onda i njene nasljednike”, smatra Dakić.

Gordan Kožulj, direktor u Deloitteovu Odjelu poslovnog savjetovanja, kaže kakoje iz perspektive građana, praksa korištenja pametnih uređaja, odnosno mrežne infrastrukture u kojoj su fizičke i virtualne stvari integrirane i međusobno komuniciraju, postala jznačajan dio modernog života. Štoviše, napominje, korištenje pametnih uređaja od strane građana u porastu je već nekoliko godina, a očekuje se da će se taj trend i nastaviti. “Daljnji razvoj mnogih usluga i proizvoda, od usluge taksi prijevoza i zdravstvene skrbi do alata za održavanja infrastrukture, oslanja se upravo na ojačavanje njihove povezivosti. Stoga se s visokom sigurnošću može pretpostaviti da će povezivost nastaviti igrati sve važniju ulogu u životima ljudi”, ističe Kožulj i nadodaje da je iz perspektive gospodarstva većina tvrtki već prepoznala važnost povezanosti na njihove poslovne poduhvate.

“Povezivost je postala važna karika unaprjeđenja njihovih proizvoda i usluga, ali i internih poslovnih procesa. Od internetske maloprodaje i e-trgovine, do analize podataka i korištenja aplikacija za rad na daljinu, povezivost je postala preduvjet trenutnog funkcioniranja i budućeg rasta mnogih poduzeća. Kako se poduzeća prilagođavaju digitalnoj transformaciji, povezivost će postajati sve važniji čimbenik njihovog uspjeha”, mišljenja je Kožulj. Iako je 5G tehnologija još uvijek u procesu šire implementacije, razumno je pretpostaviti da će se daljnji napredak tehnologije mobilnog širokopojasnog pristupa nastaviti u ono što se naziva 6G – odnosno tehnologiju šeste generacije bežične komunikacije.

“Konkretan utjecaj 6G-a na naše živote ovisiti će o različitim čimbenicima, uključujući vremenski okvir njezine implementacije i inovacije koje donosi. Naime, predviđanje u ovom trenutku izazovna je vježba, ali obzirom da očekujemo kako će 6G ponuditi veće brzine, nižu latenciju i veći kapacitet u usporedbi s 5G, ova tehnologija mogla bi dovesti do veće integracije proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR) u svakodnevni život. Možda će nam upravo 6G tehnologija omogućiti puni iskorak u Metaverse koji predstavlja replikaciju stvarnog svijeta u digitalnom obliku, a što će sa sobom donijeti potpuno nove utjecajne na naše živote”, kaže Kožulj.

Goran Đoreski, direktor tvrtke Digital Realty u Hrvatskoj, napominje kako svojevrsna ovisnost o povezanim uređajima među svima nama već sada postaje sveprisutna, budući da olakšavaju mnoge aspekte naših života, od komunikacije i zabave do svakodnevnog poslovanja. “Što se tiče poslovnih poduhvata, povezivost će postati ključni faktor uspjeha. Sve više tvrtki prepoznaje prednosti pametnih tehnologija i interneta stvari (IoT) za poboljšanje učinkovitosti, analizu podataka i pružanje personaliziranih usluga. Povezani uređaji omogućuju bolje praćenje inventara, upravljanje resursima i optimizaciju poslovnih procesa”, objašnjava Đoreski i navodi kako u specijaliziranim data centrima Digital Realtyja već sada pružaju rješenja koja omogućuju što veću povezivost između tvrtki.

“One se pomoću naše platforme izravno povezuju s interesnim zajednicama, uključujući partnere, dobavljače i klijente, s fleksibilnošću i skalabilnošću za osiguravanje kontinuiteta poslovanja bez obzira na porast potražnje. Možemo očekivati da će tehnologija 6G mreža ponuditi još bržu i pouzdaniju povezivost između samostalnih uređaja i Interneta, što će otvoriti vrata novim inovacijama i aplikacijama. No, utjecaj 6G na naše živote još je teško predvidjeti jer će to ovisiti o mnogim faktorima, uključujući kako će se tehnologija implementirati i kako će se nositi s izazovima kao što su sigurnost podataka i privatnost”, smatra direktor tvrtke Digital Realty u Hrvatskoj.

Nermin Montel, direktor DignetSoftwarea, ističe kako je u ovo informatičko doba povezivost postala neizostavna. “Duboko je ugrađena u naš svakodnevni život, do te mjere da bez nje teško možemo funkcionirati. Nepostojanje povezivosti poremetilo bi rutinske zadatke, od rada na daljinu i online kupnje, pa čak do djelovanja hitnih službi”, smatra Montel i kazuje kako se povezivost uspostavila i prije 5G mreže, no uvođenje 5G omogućilo je neviđeni opseg povezivosti.

“5G nudi veće brzine i manju latenciju, omogućava aplikacije o kojima smo prije mogli samo sanjati. Međutim, na vidiku je već 6G tehnologija koja obećava još više, uključujući poboljšana iskustva prilagođene i virtualne stvarnosti te Internet stvari (IoT). Slika budućnosti s ovim promjenama ostaje nejasna dok istraživači nastavljaju razvijati 6G tehnologiju”, kaže Montel i nadodaje kako u poslovnom svijetu potpuna potpuna povezivost u svakom aspektu poslovanja otvara nove horizonte.”Ona donosi besprijekornu integraciju podataka, uređaja i sustava, što omogućava automatizaciju sve većeg broja procesa.

Dok postizanje najveće razine povezivosti zahtijeva velika ulaganja u tehnološku infrastrukturu, strukturu podataka te snažne mjere kibernetičke sigurnosti, poduzeća koja prihvate potpunu povezivost će imati značajnu konkurentsku prednost”, smatra direktor DignetSoftwarea. Iako je potpuno povezivanje svakog uređaja s internetom uzbudljivo, ono također otvara pitanja o sigurnosti i privatnosti. “Povezivanje svega sa svim otvara vrata mogućim kibernetičkim napadima, neovlaštenim pristupima i povredama podataka. Posljedice takvih povreda mogu biti strašne, uključujući krađu podataka, pa čak i fizičku štetu ako je kritična infrastruktura ugrožena.

Opsežne povrede podataka mogle bi dovesti do financijskih gubitaka i kršenja privatnosti u neviđenim razmjerima. Stoga je ključno pažljivo razmatrati i uvesti snažne sigurnosne mjere”, upozorava Montel. “Povezivost je sastavni dio našeg života i uspjeha svakog poduzeća. Duboko je ugrađena, donosi praktičnost, učinkovitost i inovativnost. Međutim, predstavlja i izazove, posebno u pogledu sigurnosti i otpornosti. Potrebno je uspostaviti pravu ravnotežu između povezivosti i zaštite od potencijalnih rizika”, porčuje Montel.

Goran Kalanj, osnivač i CEO Serengetija, slaže se da živimo u vremenima u kojima je tehnologija sve više uključena u naše živote i pomaže nam u raznim njegovim sferama. “Ponekad toga nismo niti svjesni. Povezivost tako postaje sveprisutnija i u poslovnom i privatnom dijelu naših života. Povezivost sve većeg broja uređaja, pametne aplikacije nadograđene umjetnom inteligencijom, sve veće brzine i dostupnost mreže omogućavaju nam da stalno kreiramo nove pametne aplikacije. Također, da pronalazimo nove primjene koje nam olakšavaju život i unaprjeđuju poslovanje, ne samo u segmentu poboljšanja nekih poslovnih procesa nego i u osmišljavanju potpuno novih poslovnih modela”, ističe Kalanj koji smatra da će 6G tehnologija omogućiti povezivost koja će potaknuti razvoj aplikacija neke nove razine kojih sada još nismo niti svjesni.

“Osim spomenutog i još bržeg prijenosa podataka, omogućiti će naprednu primjenu tehnologija poput proširene i virtualne stvarnosti, kao i daljnja unaprjeđena autonomne vožnje, medicine, proizvodnje, pa i života općenito”, konstatira osnivač Serengetija i dodaje da ako samo pogledamo unatrag nekoliko godina, tehnologija nam je značajno olakšala život; automobili koji već sada imaju visok stupanj autonomije, personalizirane ponude proizvoda i usluga, online dostupnost gotovo svega što smo ranije morali tražiti i nabavljati u offline svijetu. “Naravno da sa svakim napretkom tehnologije dolaze i novi izazovi koje najviše osjećamo u vidu rizika zaštite podataka, sigurnosti, privatnosti, štetne primjene umjetne inteligencije, a o kojima treba konstantno razmišljati i nastojati ih umanjiti.”

Ivana Ilić, direktorica Digital Industries u Siemensu Hrvatska, smatra kako će tehnologija i povezivost zasigurno imaju i imat će utjecaj i na poslovne poduhvate. “Svakodnevno pratimo industrijske trendove: u tvornicama primjerice, povezujemo robote i ljude, implementiramo napredna rješenja u područjima proširene stvarnosti, virtualne stvarnosti, prediktivnog održavanja kao i drugih naprednih tehnologija zasnovanih na algoritmima umjetne inteligencije. Ono što je pritom ključno jest da svaki takav proces zahtijeva pouzdanu i učinkovitu povezanost.

Siemens kao tehnološka kompanija u tome smjeru može ponuditi vlastitu 5G infrastrukturu (postavljanje privatne mreže) te na taj način nadograditi i upotpuniti korištenje dokazanih rješenja iz područja industrijske automatizacije i digitalizacije. 5G tehnologija postat će preduvjet za implemetaciju naprednih tehnoloških rješenja koje će biti osnova za izgradnju suvremenih tvornica budućnosti. Zahtjevi za razmjenom informacija između strojeva te strojeva i ljudi sve više je u porastu, a 5G tehnologija je platforma koja omogućava efikasnu i stabilnu komunikaciju. No, ta komunikacija obavezno mora biti i sigurna.

U kontekstu kibernetičke sigurnosti, naši uređaji su kreirani prema najvišim sigurnosnim standardnima i sukladni su važećim normama i certifikatima. Nudimo “defence in depth” koncept koji predstavlja cjeloviti pristup unaprjeđenja industrijskih postrojenja, a holistički pristup nam je velika prednost jer razvijamo uređaje, tehnologiju, cjelokupna rješenja te razumijemo izazove specifične za pojedinu granu industrije”, kaže direktorica Digital Industries u Siemensu Hrvatska.

Berislav Lastrić, voditelj programa za ICT poslovna rješenja u A1 Hrvatska, također napominje kako je za masovnije korištenje IoT uređaja u privatne i poslovne svrhe važan razvoj 5G-a, ali i LTE-a i Wi-Fi 6 standarda. “U narednim godinama treba očekivati ubrzani trend primjene uređaja povezanih na Internet. Osim tehničkih pretpostavki za primjenu, možemo primijetiti da je već danas teško pronaći kućanski uređaj više kategorije koji se ne povezuje na Internet, od perilica posuđa i odjeće, hladnjaka, klima uređaja, TV-a, termostata i drugih. Drugi aspekt je korištenje IoT uređaja za brže, sigurnije i optimiziranije procese poslovanja, pogotovo u različitim industrijama i komunalnim uslugama”, kaže Lastrić i dodaje kako su među projektima koje je A1 već implementirao u Hrvatskoj sustavi pametnog parkinga koji u realnom vremenu daju korisnicima uvid u slobodna parkirna mjesta i kako doći do njih uz mogućnost naplate parkiranja.

“Tu su i pametni spremnici za otpad koji ulice čine čišćima i urednijima uz povećanje efikasnosti prikupljanja otpada. Posebno bih istaknuo pametna brojila koja se mogu instalirati na različite sustave, od plinskih, vodovoda, struje i drugih. IoT senzori u realnom vremenu javljaju potrošnju kućanstva i poslovnih subjekata. Još jedan sustav u kojemu se koristi A1 NB IoT mrežna infrastruktura je sustav za mjerenje kvalitete zraka. Uz neke gradove, to je pametno rješenje i dio projekta gigaBEEtno te se nalazi uz hotele za pčele, Neka od pametnih rješenja pridonose sigurnosti u prometu, a upravo je takvo i na našim ulicama – pametni pješački prijelaz. Sve ove usluge čine poslovanje bržim, efikasnijim i sigurnijim, a život ugodnijim i održivijim. Implementirane su diljem Hrvatske, od velikih gradova do manjih sredina, turističkih resorta, nacionalnog i parkova prirode te otoka”, konstatira Lastrić.

Krešimir Jurić, direktor sektora prodaje i marketinga u Setcoru, smatra kako ovisnost o povezanosti i tehnologiji brzo raste, a trendovi ukazuju na to da će se ta ovisnost samo povećavati u budućnosti. “Već sada komuniciramo u stvarnom vremenu putem različitih platformi, radimo na udaljenim lokacijama, prikupljamo ogromne količine podataka što je neprocijenjivo za poslovnu analitiku i donošenje odluka. Brza i pouzdana povezivost nam omogućuje pristup globalnom, potiče inovativnost pa tako i otvaranje vrata novim poslovnim prilikama, kaže Jurić i upozorava da prekomjerna ovisnost o tehnologiji može imati negativne posljedice na mentalno zdravlje, produktivnost i društvene odnose.

Stoga je važno održavati ravnotežu i koristiti tehnologiju odgovorno.”Iako se 6G još uvijek razvija i nije dostupan, očekuje se da će imati evidentan utjecaj na naše živote. Teško je predvidjeti sve aspekte promjene koje donosi 6G, ali sigurno će već gore spomenutim primjerima donijeti još bolje i kvalitetnije korisničko iskustvo, a vjerojatno i otvoriti neka nova poglavlja iz područja umjetne inteligencije i virtualne proširene stvarnosti. Isto tako sigurno će se pojaviti određeni izazovi u području ekologije i privatnosti, jer bolja i kvalitetnija povezivost iziskuje utrošnju više energije i resursa te zabrinutost za sigurnost i privatnost podataka, što će zahtijevati dodatni focus na razvoj sigurnosnih riješenja i politika s ciljem zaštite integriteta podataka. Svakako će razvoj tehnologije i njezina primjena ovisiti o mnogim faktorima, uključujući političke, ekonomske i društvene faktore. Stoga će biti potrebno pažljivo pratiti razvoj 6G i prilagoditi se promjenama koje donosi kako bismo maksimizirali njene prednosti i minimizirali rizike”, ističe Jurić.

Marko Emer, CEO Elektroničkih računa, kaže kako su tvrtke prije nekoliko godina ulagale u digitalizaciju jer su imale viziju, a danas to rade zato što je nužno i ne postoji alternativa ako žele ostati konkurentni. “Tehnologija iz dana u dan mijenja naše navike i taj trend će samo rasti, što možemo vidjeti i kroz primjer financijskog sustava koji je danas, zahvaljujući tome što je tehnološki sektor razvio nove proizvode, inovativan, jeftiniji i dostupniji i za pružatelje usluga i za potrošače. Internetske usluge plaćanja i druge usluge u oblaku, koje je ranije pružao isključivo financijski sektor, danas pored banaka pružaju upravo kompanije tehnološkog sektora. Primjerice, sve više poslovnih subjekata u Hrvatskoj zadaje naloge za plaćanje i prima informacije o promjenama po bankovnim računima kroz vlastiti računovodstveni program jer ERP-ovi komuniciraju sa svim velikim poslovnim bankama putem jedinstvenog sučelja i protokola platforme ePlati.

To, dakako, mijenja način na koji smo do nedavno konzumirali financijske usluge i više se nećemo vratiti na staro”, napominje Emer i dodaje kako je teško predvidjeti što sve možemo očekivati od 6G jer tehnologija toliko brzo napreduje da, dok još uvodimo 5G koja tek treba ostvariti svoj puni potencijal, možemo samo nagađati kako će za 10 godina izgledati svijet. “Prema najavama svjetskih stručnjaka, 6G će ga svakako promijeniti, a nama ostaje za vjerovati da će ta promjena biti nabolje”, poručuje Emer.

Dorijan Selman, Business Development Representative u LeverUP-u, kaže kako je povezivost na zanimljiv način transformirala naš život. “Nekad smatrana luksuzom, sada je nužnost koja ima potencijal poboljšati praktičnost i efikasnost svakodnevnog života, ističe Selman. “U poslovnom svijetu, povezivost više nije samo praktičnost nego i strateška prednost. Tvrtke koriste povezivost za poboljšanje iskustava kupaca, optimizaciju različitih operacija i na povećanje efikasnosti radnika.

Od upravljanje lancima opskrbe do angažmana kupaca, povezivost je jedan od ključeva za uspjeh na današnjem tržištu”, kaže Selman i ističe kako polako, ali sigurno dolazi 6G tehnologija kao sljedeći korak. “Iako je još uvijek u konceptualnoj fazi, 6G obećava veliku brzinu, pouzdanost i povezivost. U svakodnevnom životu 6G brzina obećava neviđene brzine interneta što bi trebalo rezultirati lakšim gledanjem sadržaja, kvalitetnijim i jednostavnijim korištenjem video poziva, te mnogo brzim i pouzdanijim pristupima cloud servisima.

Kada gledamo utjecaj 6G mreže na društvenoj i poslovnoj razini pretpostavlja se da bi mnoge industrije poput AI industrije, automobilske industrije i zdravstvene industrije imale velike koristi od nove 6G mreže”, konstatira Selman i dodaje kako je jedna stvara sigurna:”Povezivost internetskih proizvoda će ostati naša svakodnevica, a za korištenje 6G mreže morat ćemo se strpjeti do 2030 godine.”

David Burcar, direktor tvrtke Vanado, kaže da je upravo trenutna razina povezanosti razlog da su pametni uređaji postali neizostavan dio modernog života i da se trend potražnje nastavlja. “Poslovni sektor također doživljava velike promjene zbog povezanosti. Internet stvari (IoT) omogućuje tvrtkama praćenje i upravljanje resursima i opremom u stvarnom vremenu. Ovo je posebno važno u industrijama kao što su proizvodnja, logistika, zdravstvo i energetika. Podaci prikupljeni putem IoT-a omogućuju bolje odluke i optimizaciju poslovnih procesa. Tako da već sada gotovo svaki poslovni poduhvat ovisi o povezanosti”, ukazuje Burcar i navodi da nije teško procijeniti da će 6G donijeti brži i pouzdaniji prijenos podataka.

“To će omogućiti brže preuzimanje podataka, streaming visoke rezolucije, virtualnu i proširenu stvarnost te mnoge druge napredne aplikacije koje zahtijevaju velike količine podataka. Osim toga, 6G će vjerojatno podržavati veći broj uređaja koji su međusobno povezani putem interneta stvari (IoT). To bi moglo dovesti do još veće automatizacije u našim domovima i na radnom mjestu te optimizacije resursa u različitim industrijama. Također, brži prijenos podataka omogućit će napredniju primjenu umjetne inteligencije. To bi se moglo koristiti za poboljšanje autonomnih vozila, dijagnostiku medicinskih bolesti, personalizirane preporuke i mnoge druge aspekte naših života”, smatra direktor tvrtke Vanado.

Mathias Moll, voditelj razvoja Atron grupe, kaže kako je trend prema digitalizaciji nepogrešiv te je zahvatio gotovo svaki aspekt života. Međutim, vremenska evolucija trendova vođena je složenom međuigrom s društvenim i tehnološkim okruženjima i ne može se uvijek linearno ekstrapolirati u budućnost.

“Posljednje su godine pokazale da ne postoji niti jedna “ubojita aplikacija” koja revolucionira cijeli naš život. Umjesto toga, doživljavamo više evolucijski nego revolucionarni napredak u raznim primjenama i industrijama. Nije svaka promjena revolucionarna, a tempo razvoja nije posvuda brz – što je nužna posljedica složenosti međusobno povezanih sustava”, smatra Moll i navodi kako su sigurnost i privatnost podataka ključna pitanja. “U međusobno povezanim sustavima prikupljaju se i obrađuju osobni podaci poput kretanja, komunikacije i financijskih transakcija. To povećava ranjivost na kibernetičke napade i zlouporabu podataka. Stoga je bitno razviti snažne sigurnosne mjere kako bi se osigurao integritet sustava i povjerenje korisnika”, poručuje Moll.

New Report

Close