Ponosni smo na veliki tim stručnjaka koji kontinuirano razvijamo, certificiramo i širimo

Autor: PD VL native tim , 21. travanj 2024. u 22:00
Nino Talian, voditelj odjela za kibernetičku sigurnost u tvrtki KING ICT/PD

Nino Talian, voditelj odjela za kibernetičku sigurnost u tvrtki KING ICT.

KING ICT već se više od 15 godina bavi kibernetičkom sigurnošću te pruža napredna rješenja i usluge u gotovo svim industrijama diljem Hrvatske, regije i Zapadne Europe.

Njihovi su vrijedni korisnici i partneri neke od najvećih banaka i telekoma, pružatelji digitalnih usluga, ministarstva, zračne luke, tvrtke koje upravljaju nacionalnim i gradskim infrastrukturama, brinu se o zdravlju ljudi, prevoze ljude, opskrbljuju kućanstva, održavaju sigurnost…

KING ICT je i ključan partner NATO-u na svjetskoj razini u isporuci projekata i usluga stručnjaka iz domene kibernetičke sigurnosti o kojoj smo razgovarali s voditeljem odjela za kibernetičku sigurnost, Ninom Talianom.

Digitalizacija je pružila goleme mogućnosti za sve, ali sa sobom je donijela i niz izazova poput kibernetičkih napada. U kojoj su mjeri naše tvrtke otporne na kibernetičke napade i kako biste općenito ocijenili situaciju u Hrvatskoj po pitanju svjesnosti o kibernetičkoj sigurnosti?
Kao što drevna poslovica kaže: “Kad uroniš prst u more, povezan si s cijelim svijetom.” Tako je i s kibernetičkim prostorom tj. internetom koji nas sve povezuje. Hrvatske organizacije ubrzano se digitaliziraju, poslovanje i servisi su dostupniji i brži, ali time i izloženiji.

O informacijskoj i kibernetičkoj sigurnosti govori se već dugi niz godina pa smo svjedoci već novijim generacijama standarda i zakona/direktiva u tom području. Primjerice, ISO 27001 standard postoji i razvija se skoro već 20 godina, a upravo sada u Hrvatskoj imamo novu inačicu Zakona o kibernetičkoj sigurnosti koji je transponirana NIS2 direktiva EU (konkretnija i stroža nasljednica NIS1 direktive).

Možemo, dakle, reći da je sigurnosna svijest u porastu te da malo koga danas treba uvjeravati u njenu nužnost i važnost, no moramo nastaviti ulagati vrijeme i sredstva kako bi zaista zaživjela u našim procesima i navikama jer – kako se kaže – “organizacijska kultura jede strategiju za doručak”.

Nesmotrenost, nemar ili nepažnja mogu nam uništiti poslovanje, a sigurno poslovanje može nam očuvati stabilnost, ugled, prosperitet i rast.

Za one koji još nisu shvatili ozbiljnost ove teme, možete li navesti kakve sve mogu biti posljedice kibernetičkih napada?
Zamislite da nakon bezbrižnog vikenda u ponedjeljak ujutro dođete na posao i vidite da su vam podaci kriptirani, web stranica srušena, e-mail nedostupan. Zvuči kao noćna mora, ali mnogi su ju proživjeli. Prvo panika i ne znate od kuda krenuti? Kako je ušao? Što je sve zahvaćeno? Platiti ili ne platiti otkupninu? Imamo li backup? Koliko je star? Koga uopće zvati? Ne trebamo ići dalje.

Tko im je najizloženiji?
Organizacije iz sektora i industrija koji nisu bili toliko regulirani, a raspolažu vrijednim ili osjetljivim podacima kao što su zdravstveni sektor. Primjerice, financijske institucije i telekomi pod punu su strožim regulativama i nadzorom dugi niz godina zbog čega su značajno ulagale u ljude, procese i tehnologije te spremnije dočekale digitalizaciju i suvremene prijetnje. No niti one se ne mogu opustiti jer je dio napadača posebno motiviran financijskim plijenom.

Na koje prepreke organizacije u Hrvatskoj najčešće nailaze što se tiče kibernetičke sigurnosti?
Organizacije se najčešće susreću sa nekoliko osnovnih izazova. Prvi je zbunjenost i nepoznavanje od kuda krenuti te što je od procesa i rješenja optimalno implementirati u poslovanje. Drugi nedostatak resursa (budžet, financiranje, tehnički preduvjeti), a treći nedostatak iskusnih i kompetentnih stručnjaka.

Dobra vijest je što u Hrvatskoj imamo sjajne stručnjake koji su dugi niz godina aktivni u području kibernetičke sigurnosti. Rješenja je također pregršt te je uz dobrog partnera i dobar savjet moguće pronaći optimalni set rješenja, a kvalitetnim i konkretnim koracima značajno unaprijediti kibernetičku sigurnosti organizacije.

Kako ojačati cyber otpornost, koja učinkovita rješenja preporučujete svojim klijentima odnosno koje konkretne usluge nudi KING ICT?
Svaki kvalitetan pristup problemu ne zaboravlja niti jedan od ova tri aspekta: ljude, procese i tehnologije. Tako i mi našim korisnicima u raznim industrijama pružamo rješenja i usluge upravo u tim područjima:

* Sadržaj omogućio King ICT

Komentirajte prvi

Organizator
Powered by
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close