Pomama za edukacijom u Lipiku: Za 20 mjesta prijavilo se čak 238 kandidata

Autor: Lucija Špiljak , 02. ožujak 2021. u 14:35
FOTO: Press

“Želimo da Lipik postane nacionalno središte za razvoj umjetne inteligencije s poduzetničkim inkubatorom i akceleratorom, fakultetom i studentskim domom.”

Zaključene su prijave za program šestomjesečnog osposobljavanja nezaposlenih osoba za zanimanje programer/ka umjetne inteligencije u Lipiku, na koji se na 20 mjesta prijavilo ukupno 238 kandidata čime su kapaciteti premašeni više nego deseterostruko.

Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne agencije LIRA i idejni začetnik projekta AI Center Lipik (Centar umjetne inteligencije Lipik), pozitivno je iznenađen velikim odazivom što je, kaže, potvrda da su odabrali pravu stvar dovođenjem umjetne inteligencije u Lipik.

Na to se nadovezao gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, koji je istaknuo kako je program dio njihove dugoročne vizije. “Želimo da Lipik postane nacionalno središte za razvoj umjetne inteligencije s poduzetničkim inkubatorom i akceleratorom, fakultetom i studentskim domom, a u planu je i izgradnja nove poslovne zone s poduzetničkim naseljem za poduzetnike iz područja umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija”, najavio je gradonačelnik

Više od 1000 sati teorijske i praktične nastave

Program zapošljavanja na mjesto programera/ke umjetne inteligencije inicijative je Lipičke razvojne agencije LIRA u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Ministarstvom rada. Program omogućava edukaciju nezaposlenih osoba u trajanju od šest mjeseci u punom radnom vremenu.

Tijekom tog razdoblja polaznici će boraviti u Lipiku gdje će prolaziti više od 1000 sati teorijske i praktične nastave te rada na vlastitim projektima uz pomoć profesora iz različitih područja umjetne inteligencije, strojnog i duboko učenja te znanosti o podacima. Za sve polaznike osigurana je mjesečna naknada u visini minimalne hrvatske plaće, a putne troškove pokriva HZZ. Polaznicima čije je prebivalište udaljeno od Lipika, Centar umjetne inteligencije Lipik pomoći će u pronalasku smještaja.

Za odabir najboljih kandidata na 20 slobodnih mjesta prekvalifikacije u AI Center Lipik odlučili su prijavljene testirati koristeći Elements of AI, najpopularniji online tečaj o umjetnoj inteligenciji u Hrvatskoj koji je inicirala udruga CroAI, uz dodatna testiranja iz područja matematike i programirana. Nositelji Elements of AI certifikata imali su osiguranih 10 bodova od sveukupnih 60 tijekom testiranja.

Prijave iz cijele Hrvatske

Premda polaznici moraju u Lipiku biti fizički prisutni, prijave su stizale iz cijele Hrvatske – od Dalmacije, Istre i Kvarnera, središnje Hrvatske, sjeverne Hrvatske i Slavonije. Među prijavljenima 75% čine osobe sa završenom srednjom školom, dok preostali imaju završen fakultet, a među prijavljenima je 20% žena. Svi polaznici radit će i na razvoju svog proizvoda koji će prezentirati na kraju osposobljavanja, te ući u konkurenciju za nagrade za koje će biti novčano nagrađeni.

AI Centar Lipik i školovanje vodit će Hrvoje Kukina, stručnjak za umjetnu inteligenciju koji završava doktorat na Tehničkom sveučilištu u Beču. Posebni kolegiji na edukaciji bit će autonomna vožnja i medicina, a držat će ih profesori s vodećih hrvatskih fakulteta, uz gostujuća predavanja različitih stručnjaka iz realnog sektora.

Iz udruge CroAI ističu kako se “očekuje zapošljavanje većine polaznika u tvrtkama koje se bave umjetnom inteligencijom i koje su okupljene u zajedničku udrugu CroAI, a koje su iskazale interes za novostvorenim talentima kroz lipički program prekvalifikacije”.

Komentirajte prvi

New Report

Close