Osnivač Photomatha Damir Sabol i tim dobili 60 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2020. u 16:39
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Izumitelji aplikacije Photomath Damir Sabol, Izet Ždralović i Jurica Cerovec dobili su investiciju veću od 370 milijuna kuna za njihovu krovnu tvrtku Microblink.

Kako piše portal Netokracija, investicija od 60 milijuna dolara stigla je iz američkog growth equity fonda Silversmith Capital Partners.

Sabol je otkrio da je sve bilo dogovoreno iznenađujuće brzo.

“Njihov pristup i kultura su dosta slični našoj, a još važnije, jako dobro razumiju naše poslovanje, proizvode i tehnologiju. Ulažu jer vide potencijal našeg razvoja i rasta u još veću svjetsku organizaciju. Vjerujemo da ćemo s njima dobro raditi jer su im u fokusu dobri proizvodi i klijenti. Od njih svakako možemo dobiti ekspertizu u vođenju i organizaciji globalnih funkcija, razvoju proizvoda za američko tržište, širenju prodaje na američkom, ali i na drugim tržištima”, rekao je Sabol u razgovoru za Netokraciju.

Firma je prvi put dobila vanjski kapital

Javnost je za Microblink doznala zahvaljujući Photomathu, aplikaciji koja pomaže u rješavanju matematičkih zadataka. No Microblink je, zahvaljujući B2B rješenjima, prvi put od osnutka osigurao vanjsku investiciju.

“Ovo je prvi put da je Microblink dobio vanjski kapital. Strateškim, dugoročnim pristupom uspjeli smo samostalno, uz reinvestiranje dobiti, razviti tvrtku koja je postala globalni tehnološki lider u svom segmentu. Ovo je bila prva faza u razvoju tvrtke, a dalje imamo još i veće ambicije. Želimo iskoristiti potencijal umjetne inteligencije da i dalje radimo proizvode s vrhunskim korisničkim iskustvom koji mijenjaju načine interakcije između fizičkog i digitalnog svijeta, na svim uređajima”, kazao je Sabol.

Nakon ovoga će doći i do promjena u upravljanju kompanijom. Tako će Cerovec nastaviti u svojoj ulozi kao CTO, a Ždralović kao izvršni direktor u Hrvatskoj.

Sabol će pak, osim što ostaje direktor Photomatha, biti član upravnog odbora Microblinka zajedno sa Sri Raom, partnerom iz Silversmitha, te Darrenom Bassmanom, koji ujedno postaje CEO Microblinka.

Komentirajte prvi

New Report

Close