Osmislili pametnu ‘vazu’ i osnovali startup

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2023. u 22:00
CHONCHA je inovativno je rješenje i prvi proizvod mladih studenata varaždinskog FOI-ja/FOI

Radi se o inovativnom proizvodu koji dolazi na tržište u kombinaciji s pripadajućom aplikacijom.

Pametna IoT posuda za biljke naziva CHONCHA inovativno je rješenje i prvi proizvod mladih studenata varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, koje se temelji na primjeni IoT (eng. Internet of Things) tehnologije.

Radi se o inovativnom proizvodu koji dolazi na tržište u kombinaciji s pripadajućom aplikacijom, a koja nakon skeniranja uvjeta u prostoru putem vlastitih senzora, korisniku preporuča optimalne vrste biljaka za taj prostor, a nakon sadnje, potpuno automatizirano vodi brigu o biljci temeljem prikupljenih podataka iz njenog okruženja.

Proizvodnja će se temeljiti na 3D print tehnologiji, a prvi prototip bit će izložen baš na FOI-ju. Na projektu mjesecima rade studenti Frano Primorac, Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić, koji su iskoristili interdisciplinarnost i povezali znanja stečena na fakultetima i zajedničkim snagama odlučili registrirati obrt istoimenog naziva Choncha i stupiti u program podrške Startup@FOI.

Kroz taj program Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu pruža financijsku i operativnu podršku studentima i mladim inovatorima u razvoju poduzetničke ideje i plasiranju proizvoda na tržište. FOI je startup smjestio u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close